După ce săptămâna trecută Guvernul Statelor Unite a achiziţionat un lot
de carne tocată pentru cantinele şcolare, pe care restaurantele de tip
fast/food au refuzat-o, pe motiv că nu îndeplinea anumite criterii de
calitate, executivul american anunţă că unităţile de învăţământ au
posibilitatea să refuze acest tip de carne, informează The Daily.
Guvernul a decis să cumpăre peste 3.000 de tone de carne de vită de
proastă calitate, denumită „mâzga roz”. Acest sortiment a fost condamnat
de nutriţionişti pentru că este obţinut din intestinele animalelor,
care de regulă sunt locurile cele mai infestate cu salmonela şi E.
coli, bacterii care trăiesc în tractul intestinal al oamenilor
şi al animalelor şi sunt responsabile de producerea a jumătate dintre
bolile infecţioase digestive la om.
Resturile sunt fierte la temperaturi scăzute şi se centrifughează până
ce grăsimea şi ţesuturile se separă. Grăsimea este aruncată, iar carnea
rămasă este pulverizată cu hidroxid de amoniu care îi creşte pH-ul cu
scopul de a distrugere bacteriile existente. Carnea se lasă la scurs şi
se toacă, apoi pasta roz obţinută se congelează sub forma unor cărămizi,
ce ajung ulterior într-un procent de până la 15% în carnea tocată de
vită.
Autorităţile dau asigurări că acest tip de carne nu este dăunător
De partea cealaltă, reprezentanţii ministerului Agriculturii au spus că
acest tip de carne de vită nu pune în pericol sănătatea copiilor.
Aceştia i-au asigurat pe părinţii, deja îngrijoraţi de faptul că
propriii copii ar putea mânca un tip de carne prepapart cu hidroxid de
amoniu, că preparatul este 100% comestibil.
Acelaşi lucru susţin şi reprezentanţii Beef Products Inc., compania
producătoare de cărne care a câştigat licitaţia cu statul american şi
care va distribui acest tip de carne în cantinele şcolare. „Articolele
defăimătoare apărute în presă nu sunt decât speculaţii. În procesul de
procesare al cărnii nu folosim substanţe dăunătoare organismului”, au
spus aceştia.
După ce a reuşit să introducă, în urmă cu câteva săptămâni, o serie de
măsuri pentru introducerea unui meniu sănătos în alimentaţia elevilor,
Ministerul Agriculturii din SUA se compromite odată cu achiziţionarea
acestui lot de carne, notează presa internaţională.
Efortul depus pentru eliminarea mâncărurilor hipercalorice, precum pizza
sau cartofii prăjiţi din cantinele şcolare, ar putea fi în zadar, dacă
oficialii vor permite pătrunderea lotului de carne nesănătos în
alimentaţia celor mici.
Petiţie împotriva cărnii de vită
Părinţii au început deja demersuri împotriva cărnii de vită care va fi
folosită în cantinele şcolare. Într-o săptămână aceştia au strâns în jur
de 225.000 de semnături în acest sens. „Este inadmisibil ca acest tip
de carne să fie distribuită în şcoli şi să fie dată copiilor noştri. Am
început să strâng semnături on-line împotriva acestei decizii, pentru că
nu mai suportăm să fim ignoraţi de către autorităţi”, a declarat
Bettina Siegel, una din mame.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu