De aceea de foarte multe ori e bine sa cititi cu atentie mai mare si pe langa ambalaj, ca sa nu va treziti ca veti primi 50% din ceea ce ati platit in realitate.
 
Si nu am ales la intamplare procentajul de 50%. In cazul unui Samsung Galaxy S4 de 16 GB, putini utilizatori stiu la inceput ca vor primi, odata cu telefonul nou-nout, doar 8.56 GB spatiu real de stocare, adica undeva pe la 54% din ceea ce li s-a promis.
 
Analistii britanici de la Which au facut un infografic comparativ cu mai multe telefoane de prima mana de pe piata si cat spatiu de stocare va ofera in realitate pentru un telefon care promite 16 GB. Ca sa continuam cu ce am inceput, Samsung Galaxy S4 a iesit pe ultimul loc in acest top, dar acest model are si un avantaj, insa despre asta vorbim putin mai jos.
 
Ca sa o luam de la coada la cap, pe locul 7 in aceasta analiza este modelul LG G2, care ofera doar 10.37 GB spatiu de stocare la achizitionare, urmat de HTC One Mini, cu 10.44 GB, BlackBerry Z30, cu 11.20 GB si Sony Xperia Z1, cu 11.43 GB.
 
Top 3, de la primul la cel din urma, include ultimele doua modele de la Apple si un Nexus 5. Pe primul loc in top este iPhone 5C, modelul de plastic lansat de Apple, care ofera 12.60 GB din cei 16 GB promisi din fabrica. Locul 2 este ocupat de "Androidul pur-sange" Nexus 5, care ofera 12.28 GB, pe 3 fiind modelul iPhone 5S, cu 12.20 GB.
 
Inainte sa fugiti la magazin convinsi ca acestea sunt cele mai bune variante, trebuie sa vorbim si despre avantajul lui Galaxy S4, ultimul din acest top. Spre deosebire de un iPhone, acesta vine si cu un slot pentru un card microSD de pana la 64 GB, nu foarte scump, ceea ce schimba cu totul clasamentul real. Adica atunci cand telefonul chiar ajunge in mana consumatorului.
 
Dar ce se intampla cu spatiul "lipsa", adica cel care lipseste atunci cand scadem promisiunea din oferta cu ceea ce aveti concret in mana. In mare masura, memoria este consumata de sistemul de operare si aplicatiile dedicate fiecarui model care vin preinstalate. In cazul lui Galaxy S4 sunt foarte multe (nu spunem neaparat utile) si astfel se explica de ce platiti, printre altele, pentru 16GB, si primiti jumatate.