Vitamina E si suplimentele cu antioxidanti
ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase, in loc sa le
opreasca evolutia, au constatat cercetatorii suedezi.
Concluzia vine dupa ce suedezii au efectuat teste pe soareci afectati de cancer la plamani, potrivit Mediafax.
O
echipa de cercetatori ai Universitatii suedeze din Göteborg a
administrat vitamina E soarecilor cu cancer la plamani in faza
incipienta, observand ulterior ca boala s-a raspandit mai rapid, iar
animalele au murit de doua ori mai repede decat se asteptau.
Experimentele
reluate pe celulele umane au confirmat descoperirea. Ulterior,
soarecilor li s-a administrat un al doilea medicament, un tip de
antioxidant utilizat pentru tratarea maladiilor pulmonare asociate cu
fumatul, cercetatorii observand ca efectul de accelerare a fost acelasi.
Pentru
organismul sanatos, vitamina E si alti antioxidanti au proprietati
protectoare, deoarece distrug moleculele daunatoare denumite radicali
liberi.
Oamenii de stiinta considera insa ca antioxidantii ar
putea de fapt sa "hraneasca" boala, dupa ce cancerul a inceput deja sa
se dezvolte, dezactivand mecanismele naturale de aparare ale
organismului.
Cercetatorii suedezi au precizat ca au administrat
vitamina E in aceleasi cantitati regasite in suplimentele alimentare.
Acestia au recomandat ca vitamina E, precum si suplimentele cu vitamina A
si C sa fie "folosite cu prudenta" de fumatori, pacienti cu cancer
pulmonar si cu bronsita, emfizem pulmonar si alte afectiuni cronice
asociate cu fumatul, precizand ca este inca devreme sa afirme cu
certitudine ca aceste substante accelereaza si raspandirea altor forme
de cancer.
Recomandarea oamenilor de stiinta suedezi, care au
publicat studiul in revista Science Translational Medicine, nu se aplica
insa si "superalimentelor" bogate in aceste vitamine, cum ar fi
afinele, deoarece acestea ar trebui consumate in cantitati uriase pentru
a oferi nivelurile de antioxidanti din suplimente.
"Nu exista
dovezi convingatoare ca antioxidantii sau suplimentele cu vitamine ar
putea reduce riscul de cancer, iar unele suplimente chiar cresc riscul.
Au aparut, de asemenea, ingrijorari privind faptul ca antioxidantii ar
putea interfera cu tratamentele impotriva cancerului. Recomandam ca
oamenii sa se limiteze la o dieta sanatoasa, echilibrata, care ar trebui
sa ofere toate substantele nutritive, fara sa fie nevoie sa ia
suplimente", a explicat si Emma Smith, din partea Centrului de cercetare a cancerului din Marea Britanie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu