Ai vazut ca pana si concurentilor de la Masterchef le-a dat dureri de cap, asa ca trebuie sa ai grija cand spui ca sa pregatesti un ou e treaba usoara. Uite ce greseli simple pot sa iti compromita oul perfect.
Nici prea tari, dar nici prea moi
Nu-i asa ca e cel mai greu sa satisfaci o astfel de dorinta culinara cand vine vorba de oua fierte? Daca nu e la una dintre extreme o poti da in bara cu oul, mai ales daca te astepti sa gasesti la mijloc un galbenus cremos, in timp ce albusul sa fie perfect intarit. Nu o sa iti vina sa crezi, dar si cand e vorba de oua fierte tare sau moi poate fi la fel de complicat.
  • Apa in care te pregatesti sa le fierbi trebuie sa fie rece ca si ouale scoase din frigider. Apa fierbinte sau apa calduta poate compromite coaja lor si in timpul fierberii te vei trezi cu ea crapata.
  • Daca te pregatesti sa fierbi ouale tari, atunci pune suficienta apa in oala cat sa le acoperi complet.
  • Un ou fiert tare e gata in 10 minute, un ou moale in doar 4 minute. Atentie! Nu e vorba de minute de fierbere, ci de minute in care le lasi in apa fierbinte imediat ce a dat in clocot si ai oprit focul. Practic, e o fierbere fara foc, dupa cum spune bucatarul restaurantului Standard Grill din New York, Dan Silverman, in Revista Food&Wine. Altfel, te vei alege cu un ou rascopt.
  • Opreste procesul de fierbere imediat dupa ce trece timpul necesar, scufundand ouale fierbinti intr-o baie de apa rece. Cand sunt suficient de reci incat sa le poti tine in mana, scoate-le din apa rece. Sunt gata sa fie curatate si mancate.
Oua ochiuri in apa - cea mai grea incercare pentru un bucatar

Pare simplu la prima vedere, dar iti va reusi abia dupa mai multe incercari. De vina sunt niste reguli simple pe care s-ar putea sa nu le urmezi ca la carte.
  • Foloseste numai oua proaspete, daca vrei ca albusul sa nu se separe in momentul in care se intareste in apa fierbinte.
  • Ai pus otet in apa in care vei sparge oul. Desigur, asta scrie in aproape toate retetele de oua ochiuri in apa. Secretul lui Dan Silverman este sa sparga oul inainte intr-un bol in care a pus otet. Aciditatea otetului va ajuta albusul de ou sa nu se separe.
  • Ai pus oul in apa care fierbe. Gresit! Ar trebui sa opresi focul dupa ce apa da in clocot si abia apoi sa formezi cu o lingura un vartej de apa fierbinte in care sa dai drumul la ou. Riscul sa pui oul in apa care fierbe este acela ca albusul sa se sparga in mai multe bucati din cauza bulelor de apa.
Omleta perfecta
Evident ca omleta perfecta este aceea care iti place tie. Depinde, asadar, de ce iti doresti. Pentru o omleta clasica foloseste numai oua, sare si piper. Pentru una mai pufoasa adauga si o lingura de apa rece pentru fiecare ou. Apa va actiona atunci cand pui amestecul in tigaia incinsa si va forma vapori care vor face omleta mai pufoasa. Si tot pufoasa va fi daca bati albusurile si galbenusurile separat si apoi le amesteci.
Tigaia trebuie sa fie incinsa bine pentru ca numai asa vei putea obtine crusta aurie de deasupra omletei. Ai grija ce tigaie folosesti! O tigaie prea mare va face ca omleta sa se arada, iar una prea mica o va face sa se coaca prea incet. In mod ideal, o tigaie cu diametrul de 23 cm este buna pentru o omleta din 2-3 oua.
Cat despre cum o intorci de pe o parte pe alta... ai la indemana fie rabdarea de a o lasa sa se inchege bine si sa sa o poti ridica cu o spatula pentru a o intoarce, fie aplici metoda Juliei Child si o intorci ca pe o clatita in aer, evident rezultatul fiind o omleta impaturita (asa cum au francezii) si nu nu una perfect rotunda ( cum le place spaniolilor). Exista si o a doua varianta...sa scapi omleta pe jos!