11.04.2014

Matrix, dupa 15 ani: Neo ramane cel mai tare erou, 21 lucruri pe care nu le stiai despre filmul care a schimbat lumea :

 Acum 15 ani se lansa filmul care avea sa schimbe lumea pentru totdeauna - The Matrix. Considerat unul dintre cele mai fascinante filme create vreodata, Matrix a revolutionat industria cinematografica si a deschis noi bariere tehnologice. Dupa Matrix, lumea n-a mai fost niciodata la fel...

In 1999, fratii Wachowski lansau The Matrix, o pelicula science-fiction care a dat cinemaotgrafiei probabil cel mai tare erou creat vredoata. Pe 31 martie 1999, am aflat ca realitate nu e reala. Toti eram conectati la Matrix...
 
Daca lumea, asa cum o stim noi, s-a incheiat, dar noi nu am aflat si continuam sa traim in ea, aparent? Matrix a revolutionat cinematografia mondiala nu doar la nivel vizual, ci la nivel ideatic. Odata ce inteligenta artificiala a fost creata, masinariile cu constiinta de sine decid ca nu vor sa se supuna ci sa conduca. Oamenii sunt nevoiti sa se conecteze in Matrix: un program care incearca sa le tina in frau. Stilul vizual unic si original, cu care creatorii filmului au inventat celebra tehnica bullet-time, scenele de lupta care iti taie respiratia si imbinarea excelenta de genuri cinematografice cu teze filosofice impresionante au transformat The Matrix intr-o capodopera. The Matrix continua sa fie numit unul dintre cele mai bune filme SF, a primit 4 Oscaruri (din pacate doar la categorii secundare, sunet, montaj etc), are o nota de 8.7 pe IMDb si este pe locul 18 in topul celor mai bune filme din toate timpurile realizat de acelasi site. Dupa Matrix, lumea nu a mai fost niciodata la fel...
 
 
Pare greu de crezut, dar au trecut 15 ani de la premiera filmului Matrix, care a dus la una dintre cele mai indraznete si iubite serii cinematografice din toate timpurile. In 2003 s-au lansat urmatoarele doua filme, la distanta de 6 luni, lucru care astazi ar fi imposibil, tinand cont ca studiourile vor sa traga cat mai mult de filme pentru a face incasari record. Filmul fratilor Wachowski ramane si azi o realizare cinematografica care a stabilit standarde uimitoare inclusiv pentru tehnica din ziua de azi, a influentat modul in care se fac filmele moderne, iar tehnica bullet-time este nelipsita azi din filmele care vor sa ajunga la statutul de blokcbuster.
 

 
Insa, pe langa aceste realizari remarcabile, fanii considera ca Neo este cel mai tare erou original portretizat vreodata in cinematografie. Intr-un material publicat de Huffington Post, acestia noteaza ca Neo este cel mai tare erou pentru ca este om, la fel ca noi, toti ceilalti, dar cu un curaj urias, pentru ca a acceptat sa ia celebra pastila rosie. Povestea lui este cea a deveniri unui erou: dintr-un om mediocru, fara talente de lupta, dar cu o minte geniala, tanarul Thomas Anderson devine Neo, cel care dobandeste abilitati de lupte extroardinare, moare si invie si rescrie programul Matrix.
 
 
 
 
The Matrix ramane si azi un film unic in istorie, pentru modul in care imbina teme filosofice, cu actiune incitanta, scene de lupta ample si efecte speciale nemaivazut pana atunci in cinematografie.
 
 
21 de lucuri pe care trebuie sa le stii despre The Matrix




1. Filmul nu a fost lipsit de probleme. Fratii Wachowski, pe atunci Larry  (devenit ulterior Lana) si Andy, i-au abordat pe cei de la Warner Brothers, cerandu-le un buget de 80 de milioane de dolari. Cei de la Warner Bros nu au fost de acord cu suma si le-au oferit doar 10 milioane,. considerand ca sunt niste regizori anonimi si nu stiau daca filmul va avea succes. Regizorii au folosit acea suma pentru a filma doar scena de deschidere, adica primele 10 minute. Dupa ce le-au aratat ce au realizat, producatorii au fost atat de impresionati incat le-au oferit bugetul initial, adica 80 de milioane de dolari.

 
2. Multe dintre scenele cu efectele speciale au fost create cu ajutorul unei constructii circulare de camere video, ce au permis obtinerea originalului efect „bullet time” (redarea cu ajutorul graficii digitale a  miscarii la viteza variabila). Interpolarea asistata de calculator a fost utilizata pentru a umple golurile si, deoarece camerele erau vizibile in majoritatea cadrelor, fundalul a fost populat cu modele 3D. Realizarea este cu atat mai spectaculoasa tinand cont ca bugetul intregului film a fost de 3 ori mai mic decat se aloca in mod normal productiilor de acest gen astazi, care ajung si la 250 de milioane de dolari.
 

 
3. Inainte ca Keanu Reeves sa preia rolul ce i-a definit cariera, producatorii  au avut in minte alt actor pentru rolul lui Neo: Will Smith. Insa, acesta a refuzat rolul, preferand filmul Wild Wild West, care a fost un esec. "As fi distrus Matrix daca alegeam acel rol, pentru ca n-as fi fost destul de inteligent ca actor si sa las filmul sa fie centrul atentiei, asa cum a facut-o Keanu, cu o interpretare tacuta, dar geniala." a spus in urma cu multi ani WIll Smith. Conform IMDb.com rolul a fost refuzat si de nume mari ca Nicolas Cage, Leonardo DiCaprio sau Tom Cruise.
 
4. Samuel L. Jackson a fost la un pas de a prelua rolul Morpheus, insa acesta i-a revenit in final lui Laurence Fishburne. Ironic, Fishburne a refuzat rolul lui Samuel L. Jackson din Pulp Fiction.
 

5. Matrix este plin de semnificatii si simboluri: numerele 1 si 3 apar peste tot, 1 fiind simbolul Alesului, iar 3 are trimitere clara catre Sfinta Treime. Neo este anagrama pentru "one" adica Alesul, la fel si numele lui Trinity, care simbolizeaza Treimea.

 
6. Fratii Wachowski si-au pus la treaba serios actorii. Inainte de filmari, acestia le-au dat de citit actorilor tratate filosofice ca Simulacra and Simulation al lui Jean Baudrillard. Intr-una dintre scenele din film, cartea apare pe noptiera lui Neo.
 
 
 
7. Saltul lui Neo de pe o cladire pe alta a fost inspirat de desenele animate cu Wile E. Coyote
 
9. Numele tuturor strazilor apartin orasului Chicago. Cei doi regizori au crescut in acest oras  si au folosit o parte dintre locatii pentru filmari. Pe langa Chicago, au mai filmat si in Australia.
 
8. Fratii Wachowski au folosit un filtru verde pentru scenele in care actiunea are loc in programul Matrix. Culoarea albastra nu apare deloc in Matrix.
 


 
 
10. Keanu Reeves a imprumutat un gest simbol al lui Bruce Lee, care inainte de fiecare scena de lupta isi freca nasul cu degetul. Reeves face si el acelasi gest in anumite scene de lupta din Matrix.
 
11. Pentru scena de actiune din deschiderea filmului, actorii si cascadorii s-au antrenat timp de 6 luni, iar scena a fost filmata in 4 zile.
 
12. Inainte de a incepe filmarile, actorii au petrecut 4 luni alaturi de experti in arte martiale pentru a invata toate miscarile. Initial, ei au crezut ca antrementele vor dura doar cateva saptamani.
 
13. Jean Reno a fost in discutii cu producatorii pentru rolul Agentului Smith, insa acesta a acceptat in acea perioada un alt rol, in Godzilla.
 
14. Gillian Anderson a refuzat rolul lui Trinity.
 
15. Pana in 2002, celebra scena "bullet-time" fusese deja parodiata in peste 20 de filme.
 
 
 
 
16. Conform compozitorului Don Davis, care a lucra la coloana sonoara a filmului, prima optiune a fratilor Wachowksi pentru Neo a fost Johnny Depp, dar cei de la Warner Bros voiau pe cineva ca Brad Pitt sau Val Kilmer.
 
 
17. Ideea filmului le-a venit fratilor Wachowski in timp ce lucrau la o serie de benzi desenate. Ei au scris scenariul pentru The Matrix inainte de a debuta ca regizori, in 1996 cu filmul Bound.
 
18. In 2012, Matrix a fost inclus pe lista filmelor care definesc America de catre Biblioteca Congresului American
 
19. Matrix este incarcat cu referinte filosofice. Realizatorii spun ca exista conexiuni intre ideile din film si Mitul Pesterii al lui Platon sau Teoria Formelor si Ideilor a lui Platon, care afirma ca lumea materiala care ne inconjoara nu este una reala, ci numai o umbra a lumii reale.


 
20. In primele 45 de minute de film, Neo (Keanu Reeves) are 88 de replici: 45 din ele sunt intrebari, cu o medie de intrebare pe minut.
 
 
21. Matrix a lasat o mosternire bogata cinematografiei si industriei de efecte speciale. De altfel, este considerat filmul cu cele mai bune efecte speciale din toate timpurile, tinand cont cand a fost realizat si ce buget a avut la dispozitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu