31.12.2011

Povestea Revelionului :

Anul Nou reprezintă sărbătoarea ultimei zile a calendarului Gregorian, însă conceptul de Revelion adoptat de români își are originile în Franța, unde ”reveillon-ul” reprezintă o cină lungă, posibil o petrecere, ținută în serile următoare Crăciunului. Masa festivă este pregătită cu mâncăruri alese, delicatesuri fine, șampanie. Numele cinei are la bază verbul ”reveiler” (a se trezi n.red) deoarece participarea la această masă îi obligă pe oameni să nu adoarmă până după miezul nopții, poate chiar mai multe ore după. Stabilirea datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc în 1691 de către Papa Inocențiu al XII lea.
În timp, cina s-a transformat în Reveillon de Saint Sylvestre care sărbătorește venirea noului an. Spre deosebire de cina de Crăciun (Reveillon du Noel cum o numesc francezii) care se servește în compania familiei, masa de Revelion s-a transformat într-o petrecere cu prietenii. Francezii aleg uneorii cabaretul pentru sărbătorirea noapții dintre ani.
Românii au adoptat obiceiurile francezilor și sărbătoresc Anul Nou cu fast. Nu lipsesc nici petardele și artificiile (tradiția spune că zgomotul puternic alungă Răul), hainele noi și mesele festive. De obicei, de Revelion, românii petrec alături de prieteni, merg la petreceri și dansează până în zori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu