Anul Nou reprezintă sărbătoarea ultimei zile a calendarului Gregorian,
însă conceptul de Revelion adoptat de români își are originile în
Franța, unde ”reveillon-ul” reprezintă o cină lungă, posibil o
petrecere, ținută în serile următoare Crăciunului. Masa festivă este
pregătită cu mâncăruri alese, delicatesuri fine, șampanie. Numele cinei
are la bază verbul ”reveiler” (a se trezi n.red) deoarece participarea
la această masă îi obligă pe oameni să nu adoarmă până după miezul
nopții, poate chiar mai multe ore după. Stabilirea datei de 1 ianuarie
ca început de an a avut loc în 1691 de către Papa Inocențiu al XII lea.
În timp, cina s-a transformat în Reveillon de Saint Sylvestre care
sărbătorește venirea noului an. Spre deosebire de cina de Crăciun
(Reveillon du Noel cum o numesc francezii) care se servește în compania
familiei, masa de Revelion s-a transformat într-o petrecere cu
prietenii. Francezii aleg uneorii cabaretul pentru sărbătorirea noapții
dintre ani.
Românii au adoptat obiceiurile francezilor și sărbătoresc Anul Nou cu
fast. Nu lipsesc nici petardele și artificiile (tradiția spune că
zgomotul puternic alungă Răul), hainele noi și mesele festive. De
obicei, de Revelion, românii petrec alături de prieteni, merg la
petreceri și dansează până în zori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu