31.12.2011

Colinde de Revelion. Primiți cu Plugușorul?

Deși aproape au pălit în București, colindele de Revelion răsună din Ajun până după miezul nopții în satele din restul țării. Tinerii încep cu Plugușorul și termină cu Sorcova. Aceasta din urmă poate fi auzită și prin Capitală, atât în noaptea de Revelion, cât și în data de 1 ianuarie, după prânz, când locuitorii s-au trezit.
Primiți cu Plugușorul?
În Ajunul Anului Nou, aprovizionați de la caz la caz cu biciuri și clopoței, talăngi,cimpoaie, fluiere sau cobze, la țară chiar și cu buhai, bărbații -îmbrăcați tradițional – merg din casă în casă să ureze bunăstare.
Colindul are două versiuni – Plugușorul și Plugușor cu patru boi (acesta folosit mai ales în Capitală) – ambele aducând în prim plan bogăția pământului și nevoia unui an agricol bun. Plugușorul se termină cu îndemnul colindătorului interpret ”mânați, măi, hai, hai”! și darurile date de cei care au ascultat colinda. Pe vremuri, la sate, tinerii colindau cu un plug real, împodobit cu crenguțe de brad, panglici, tras de doi sau patru boi, aranjați de sărbătoare, de asemenea. În timp, obiceiul s-a schimbat, iar colindătorii folosesc crăci ce simbolizează coarnele plugului.
La București, colindători fac prestații pe străzi sau în parcările blocului, iar oamenii le aruncă de la etaj bani. În ultimii ani, în loc de Bădica Traian și al lui Plugușor, au început să vină falșii gunoieri care în loc de colind vin cu cerșitul din apartament în apartament. Chipurile, banii sunt pentru moartea tătălui unui coleg, pentru o sticlă de vin de masă sau pentru simpla recunoștință că și-au făcut treaba pentru care erau plătiți și au strâns gunoiul menajer. La sate, nu veți vedea așa ceva, iar colindătorii primesc portocale, nuci, covrigi și uneori bani.
Când ursul se joacă cu capra
Asemenea Plugușorului, în special în zona Moldovei, două importante colinde sunt jocul caprei și cel ar ursului. În Ajun de Anul Nou, cete de tineri, costumați în animale, pornesc din casă în casă pentru a ura gazdelor toate cele bune pentru anul ce va veni.
În funcție de zona țării, Capra este cunoscută și sub numele de Bouriță, Turcă, Cerb sau Brezaie. Se joacă pentru a aduce noroc și bogăție în anul ce vine. Îi este specific clonțul, un băț cu un cap de lemn în vârf, cu maxilarul inferior mobil pentru a putea clămpăni. Nu-i lipsesc nici coarnele specifice caprelor, împodobite cu panglici și ciucuri colorați, hârtie de diferite culori, mărgele, clopoței etc. Trupul caprei este acoperit cu o țesătură (în unele zone chiar blană de capră) sub care se ascunde cel care ține bățul. Acest personaj principal este însoțit de alți câțiva flăcăi (în funcție de zonă pot fi chiar și 20-30 de tineri) care-l acompaniază în interpretare. La rându-le au fluiere și alte instrumente muzicale.
După jocul Caprei urmează cel al ursului, jucat de ursari pe melodii presărate cu numeroase chiuituri. Ursul este unul dintre cele mai vechi și tradiționale colinde cu măști din România și este, pe cât de simplu, pe atât de spectaculos.
Ursul, joc venerat în Bucovina, simbolizează moartea și învierea naturii. Primitul Ursului alungă demonii din case și întâmpină Anul Nou cu fericire. Tinerii care vin și colindă se îmbracă într-un cojoc lung, ațos sau o blană de oaie, țin în mână un toiag la capătul căruia se pune un lanț scurt de care se prinde o panglică roșie.Capul de urs este confecționat dintr-un suport metalic, acoperit cu piele și împopoțonat cu mărgele.
Din păcate, în București, cele două jocuri tradiționale sunt pe cale de dispariție, de la an la an din ce în ce mai puțini colindători încumetându-se la astfel de urări.

Sorcova, vesela
Cu siguranță, cel mai întâlnit colind de Revelion în Muntenia este Sorcova. Numele îi vine de la bulgărescul ”surov” care înseamnă verde. Imediat după miezul nopții (mulți vin în ziua de 1 ianuarie), copiii pornesc la colindat cu un băț de vreo 30 de cm împodobit cu flori din hârtie creponată colorată. Sorcova este îndreptată precum o bachetă magică către cel căruia i se urează. Se spune că sorcovitului i se transmite putere și tinerețe.
Și la acest colind vom găsi diferite variante, în funcție de regiunile țării. Însă, spre deosebire de restul jocurilor de Revelion, Sorcova este practicată mai degrabă de către copii decât de adulți.
Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra, iute ca săgeata,
Tare ca fierul, iute ca oțelul,
La anul și la mulți ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu