Postul Paștelui nu a influențat major apetitul românilor
pentru carne, doar 20% dintre comenzile zilnice actuale fiind pentru
meniuri vegetariene, specifice postului, în timp ce preparatele din
carne au generat 80% din comenzi, reiese din datele platformei de
comenzi de mâncare foodpanda.
Când vine vorba de o masă de prânz, de exemplu, servită de cele mai
multe ori la birou, felurile cu carne clasice, se dovedesc a fi cele mai
la îndemână. Potrivit reprezentanților foodpanda, puiul conduce în
topul preferințelor ”carnivore”, generând 34 % din comenzile zilnice
specifice pentru feluri de mâncare din carne, urmat de porc cu 27% și de
vită cu 22%.
Deși recunoscute ca fiind mai sănătoase, mancărurile pe bază de
curcan și de pește sunt printre cele mai puțin comandate, peștele
generând 13% din comenzile foodpanda pentru meniuri din carne, în timp
ce curcanul doar 3%. În ce privește garniturile preferate pentru
tipurile de carne, combinațiile tradiționale precum porcul cu cartofi
prăjiți, puiul cu cartofi natur sau peștele cu orez sunt cele mai
comandate pe platforma foodpanda.
”Să asiguri aportul de proteine”
Pe de altă parte, atunci când ții post, este foarte important să
asiguri aportul de proteine. “Pentru aceasta nu este nevoie să urmăm un
plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă
diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi
necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm, în post, linte, năut,
mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez
integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum
şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor
produse – lapte de soia, de migdale“, spune Cori Grămescu
(nutriţionist).
Apoi, este foarte important consumul ridicat de legume, care ar
trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post. Cori Grămescu mai spune
că produsele ultra-procesate de post ar trebui scoase din alimentaţia de
post, așa cum sunt unele pate-uri de soia, crenvuşti de soia,
caşcavalul vegetal şi altele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu