Ca sa nu iti soliciti organismul de Paste,
invata sa te infrupti cu masura si sa gasesti alternative pentru
felurile de mancare grele. Pastreaza din meniul de Paste alimentele bune
si alterneaza-le cu portii de legume si fructe.
Dupa zilele de post nu e bine sa recuperezi rapid lipsa carnii si
lactatelor din meniu, mai ales ca pe masa de Paste isi vor face loc
fripturi, cozonaci si multe oua vopsite.
Avem nevoie de proteine pentru o dieta sanatoasa, dar asta nu
inseamna ca de Paste trebuie sa exageram cu carnea si ouale. Este
adevarat ca oul este unul dintre alimentele cele mai pline de nutrienti.
Are proteine, vitamine si minerale si putine grasimi.
Galbenusul de ou contine destul de mult colesterol (in jur de 270mg
la un ou mediu). Oamenii de stiinta pun ca un ou pe zi este benefic
pentru organism. Secretul in zilele de Paste este sa ciocnesti cate oua
poftesti, dar sa consumi doar unul singur in fiecare zi.
Friptura de miel
este mult mai sanatoasa in comparatie cu alte tipuri de friptura din
carne rosie. Este o sursa buna de fier, zinc, vitamian B12, acid folic,
calciu, necesare pentru un sistem imunitar puternic.
Problemele pot sa apara tot din cauza continutului mare de
colesterol, la fel ca in cazul oualor. Cei care stiu ca au probleme ale
sistemului cardiovascular sau afectiuni ale ficatului e bine sa nu se
avante in tava cu friptura de miel. O bucatica nu e interzisa, dar e
bine sa consume carne de miel cu moderatie.
Retete de Paste sanatoase si gustoase
Mesele intinse care se lungesc timp de cateva zile nu sunt ceva
neobisnuit in perioada Pastelui. Si cum nu e chip sa nu poftesti la
platoul cu aperitive, la drob de miel, la cozonac sau friptura la cuptor
ajungi sa consumi de trei ori mai mult la o masa decat in mod normal.
Solutia pentru a evita problemele digestive dupa Paste si o vizita la
medic este aceeasi: moderatia si inlocuirea unor feluri din meniu cu
unele mai usoare.
Pe langa friptura de miel pe care traditia o cere, pregateste si una din peste sau curcan, mai sanatoasa si mai usoara.
Pe langa ganitura cu cartofi pentru friptura, pregateste si un bol mare cu salata din verdeturi de sezon, asezonata cu un dressing cu lamaie.
Pe langa ganitura cu cartofi pentru friptura, pregateste si un bol mare cu salata din verdeturi de sezon, asezonata cu un dressing cu lamaie.
Poti inlocui complet garnitura cu una mai usoara din spanac,
sparanghel sau praz, piureuri din telina sau morcovi sau sufleuri cu
broccoli.
Retete de Paste preparate la cuptor sau gratar
Pentru ca de Paste sa ai parte de mancare sanatoasa foloseste-te de
gratar, steamer sau cuptor. Renunta la tigaie si la ulei in exces. In
locul banalilor cartofi prajiti pregateste pentru masa de PAste frigarui
din legume sau ciuperci pe gratar.
Cozonacul de Paste si pasca nu trebuie sa fie singurul desert de
Paste. Alterneaza-le cu salate de fructe sau platouri cu fructe, nuci si
branzeturi fine.
Inlocuieste iepurasii de ciocolata cu unele sortimente de ciocolata neagra sau amaruie, mai buna decat cea cu lapte.
Retete de Paste gatite sanatos
Daca te vei ocupa chiar tu de pregatirea meniului de Paste, incearca
sa schimbi in retete ingredientele obisnuite cu unele mai sanatoase.
De pilda, in locul uleiului de floarea soarelui foloseste-l pe cel de
masline. Foloseste mai putina sare, dar lasa-ti imaginatia libera la
condimentarea mancarurilor de Paste cu ierburi aromatice si mirodenii.
In sosurile in care ai nevoie de smantana incearca sa folosesti lapte
condensat sau iaurt cu putina grasime.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu