1. Cum sa cureti ardei iuti fara probleme?
Inainte sa ii toci unge-ti mainile cu putin ulei. Asta va crea o
bariera protectoare pentru pielea ta, astfel incat sa nu te mai usture
mainile dupa ce ii tai. Ai grija! Cutitul va aluneca mult mai usor acum.
Cea mai simpla metoda de a scapa de semintele iuti de la ardei este sa
ii tai in jumatate pe lungime si sa le razuiesti cu o lingurita.
2. Cum sa salvezi aciditatea din sampanie si vin spumant?
Cel mai simplu truc este sa pui in sticla lasata desfacuta cateva boabe
de stafide. Initial acestea vor cobora la baza sticlei. In scurt timp,
insa, putinele bule de acid care au ramas in bautura se vor prinde de
suprafata lor aspra si le vor ridica spre suprafata lichidului. Cand
stafidele ajung sus, bulele vor pocni facand sampania sau vinul spumant
sa fie la fel de proaspat ca atunci cand l-ai turnat in pahare prima
data. Iar gustul nu va fi afectat de cele cateva stafide.
Si mai avem un truc care sa previna varsarea spumei atunci cand torni
spamania in pahar. Clateste paharele cu putin vin alb. Acesta va imbraca
peretii paharelor si va impiedica formarea unui guler prea mare de
spuma.
3. Cum sa faci cuburi de gheata rapid?
S-ar putea sa sune extrem de ciudat, dar apa fiarta va ingheta mai
repede decat apa de la robinet. Motivul este efectul Mpemba, numit dupa
elevul tanzanian Erasto Mpemba care, impreuna cu profesorul sau de
fizica, a descoperit acest efect prin anii '60.
4. Cum sa salvezi o supa prea sarata?
Cel mai simplu e sa ii adaugi un cartof curatat, taiat in cuburi mari.
Va actiona exact ca un burete si va atrage toata sarea in exces fara sa
lase in urma alte arome. Inainte sa servesti supa, scoate bucatile de
cartof din ea. Alte trucuri care functioneaza sunt: o cana de apa sau un
praf de zahar brun adaugate in supa prea sarata ca sa ii “dreaga”
gustul.
5. Cum sa nu mai dai niciodata laptele in foc atunci cand il fierbi?
Secretul ca sa nu ajunga tot laptele pe aragaz, atunci cand nu esti cu
ochii pe el, este sa pui in oala o lingura cu coada lunga in timp ce
laptele se incalzeste. Motivul pentu care laptele se umfla si da in foc
este ca atunci cand se incalzeste apa din structura sa incepe sa se
evapore. Prin urmare, grasimile si proteinele care raman se concentreaza
intr-un strat gros la suprafata, iar vaporii de apa fierbinti nu vor
mai putea trece de bariera lui. Astfel, il vor ridica spre marginea
oalei. Lingura pusa in oala, in timp ce laptele se incalzeste, va sparge
aceasta bariera groasa si va permite vaporilor sa se elibereze incet,
fara sa erupa.
6. Cum scapi de mirosul de ceapa sau usturoi de pe maini?
Iti freci mainile de o lingura din otel inoxidabil care va absorbi
imediat mirosurile. Sulful din cele doua legume va fi atras si va ramane
lipit de unele metale pe care le are in compozitie otelul inoxidabil
din tacamuri.
7. Cum pastrezi smantana si crema de branza mai mult timp?
Secretul este sa pastrezi recipientul in frigider cu susul in jos,
astfel incat se se creeze un efect de vacuum care sa impiedice formarea
bacteriilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu