Tradiţia spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, de preferinţă în
culoarea roşie, dar se poate opta şi pentru alte nuanţe, precum
albastru, portocaliu, galben sau verde. Oul şi carne de miel sunt
alimentele „vedetă” care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte.
Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii
nutritionisti spun că acest aliment crează rapid senzaţia de saţietate. Potrivit
acestora, oul este un aliment bogat în proteine, te ajută să pierzi mai
puţină masă musculară şi mai multă grăsime atunci când ţii cură de
slabire. Astfel că nu din cauza acestui aliment trebuie să ne facem
probleme în ceea ce priveşte silueta noastră în perioada Sărbătorilor
Pascale.
Înainte de a vă apuca de vopsit ouăle, acestea trebuie spălate bine,
pentru a fi degresate. Ideal este să folosiţi detergent de vase, iar
apoi trebuie să le clătiţi bine, sub jet de apă călduţă.
Deşi pare o operaţiune simplă, oul este extrem de pretenţios atunci când
vrem să îl fierbem. Pentru a evita spargerea lui, ciocaniţi-l usor cu
unghia. Oul care bun de vopsit sună a plin.
Vopsirea ouălor – varianta 1
Ouăle se pun la fiert în apă rece. Se lasă pe aragaz timp de maxim trei
minute după ce apa a dat în clocot, apoi se dă vasul în care au fiert
ouăle la o parte de pe foc, fără a scoate ouăle din el.
Între timp, într-un alt vas pregătim vopseaua pentru ouă. Se adaugă un
plic sau două, în funcţie de ce cantitate de apă aţi pus în oală, şi se
adaugă oţet, pentru a intensifica nuanţa în care doriţi să le vopsiţi.
Ouăle se scot pe rând din oala în care au fiert câte două sau trei şi se
pun în oala unde am pregătit amestecul pentru vopsit. Astfel, ouăle nu
trec brusc de la rece la cald şi nu riscaţi ca acestea să se spargă.
După maxim un minut de lăsat în vopsea se scot ouăle din vopsea şi se
pun pe o hârtie care să absoarbă bine vopseaua în exces. De preferat
este o hârtie de ziar. Se rostogolesc pe hârtie, pentru a nu se forma
picături de vopsea care strică aspectul ouălor.
Ouăle, încă fierbinţi, se ung cu ulei, cu o bucăţică de vată înmuiată în
ulei. Este important să fie unse cât timp sunt încă fierbinţi şi au
porii deschişi, pentru ca uleiul să intre în coajă, iar ouăle să aibă o
culoare vie, strălucitoare, dar să nu fie unsuroase.
Vopsirea ouălor – varianta 2
Într-un litru de apă se pun două sfecle roşii medii tăiate bucăţi mari.
Se adaugă două linguri de oţet alb. Se fierb ouăle împreună cu sfecla.
Trebuie să verificaţi din când în când să nu fie prea închise la
culoare.
Sfecla se pune prima la fiert pentru a-şi lăsa culoarea în apă. După un
minut de pus sfecla la fiert să adaugă, rând pe rând şi ouăle. Acestea
se lasă pe foc încă 4 minute după ce apa a dat în clocot şi se pun pe o
coală de hârtie. După ce au fost scoase din apa se ung cu ulei pentru a
căpăta nuanţă vie.
Vopsirea ouălor – varianta 3
Cojile de la un kilogram de ceapă roşie se lasă la înmuiat peste noapte,
de preferat în jur de 12 ore, într-un vas acoperit cu doi-trei litri de
apă. A doua zi se adaugă în vasul în care sunt cojile de ceapă la
înmuiat două linguri de oţet şi se fierb ouăle timp de 10-15 minute.
În cazul în care se doreşte o culoare mai intensa, se mai lasă în oală
până ce capătă culoarea dorită, dar numai după ce oala a fost luată de
pe foc, pentru a evita ca ouăle să se spargă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu