National Geographic, publicaţia care deţine locul trei în topul mondial
al notorietăţii revistelor şi cea mai citită revistă din Europa,
celebrează, în numărul său din luna aprilie 2012, mămăliga românească,
preparatul neaoş care înfruntă concurenţa gastronomiei modern şi
reuşeşte să se menţină în top. Cunoscuta revistă declară mămăliga brand
naţional şi îi dezvăluie cele mai fine secrete.
Ştim încă prea puţine despre acest preparat culinar, deşi el face
parte din viaţa românilor începând cu secolul al XVII-lea, iar "românii -
crede redactorul-şef Cristian Lascu - se definesc ei înşişi ca un popor
de mămăligari şi România este ţara mămăligii". În sensul bun al
cuvântului, fireşte.
Deşi preparate culinare asemănătoare se întâlnesc în toate culturile
latine, din Italia până în Argentina, numai pentru noi ea este un
adevărat brand naţional. Ca să o onorăm cum se cuvine, atunci când o
punem pe masă, trebuie să ştim câteva lucruri de bază.
Din tainele seculare ale acestui aliment secular...
* nu poţi face o mămăligă gustoasă fără un mălai de calitate. Cum îl
recunoşti? Verificând eticheta pungii: să nu fie mălai din porumb
modificat genetic. În plus, mălaiul bun are un miros specific, de curat.
Izul de mucegai, de încins sau alt miros străin, ca şi gustul amar al
mămăligii ori scrâşnetul dinţilor când o mesteci dau de gol mălaiul de
proastă calitate.
* în funcţie de tipul de mămăligă pe care vrei să o găteşti, alege
între mălaiul extra (aspru la pipăit, fără aglomerări, de culoare
galbenă portocalie, cu particule albe; din el obţii o mămăligă mai
moale, rapidă, uşor de gătit) şi mălaiul superior, din gospodăriile
ţărăneşti (este măcinat grosier, grunjos şi gălbui, cu particule albe
sau galbene; din el faci o mămăligă tare, ce poate fi tăiată în bucăţi,
asemenea pâinii).
A intrat şi în Cartea Recordurilor!
În 2008, la Turia (judeţul Covasna) a fost preparată cea mai lungă
ruladă din mămăligă şi brânză de burduf din lume. S-au folosit 500 de
kilograme de mălai, iar rulada de 150, 32 m lungime a fost înregistrată
de Cartea Recordurilor drept cea mai mare din lume.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu