27.10.2012

Fizicienii sustin ca au dovada clara ca Universul este o simulare computerizata :

Universul este o simulare computerizataOamenii de stiinta spun ca au dovezi ca universul nu este decat o simulare computerizata. Cum? Au facut o simulare pe calculator a Universului, iar asemanarile sunt mai mult decat evidente.


Un experiment de gandire de lunga durata, invocat atat de filozofi cat si de cultura populara, subliniaza ca orice civilizatie cu un nivel suficient de inteligenta ar crea in cele din urma un Univers simulat, in cazul in care un astfel de lucru ar fi posibil.


Si, deoarece ar exista mult mai multe simulari (simulari in simulari) decat universuri reale, este mult mai probabil ca lumea noastra sa nu fie cea reala.


Acum, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bonn, Germania, condusa de Sila Beane, spun ca au dovezi ca acest lucru poate fi adevarat.

Intr-o lucrare numita "Constrangeri asupra Universului ca o simulare numerica", au subliniat faptul ca simularile actuale ale universului - care exista, dar care sunt extrem de slabe si mici - natural pun limite pe legile fizicii.

Technology Review explica faptul ca "problema cu toate simularile este ca legile fizicii, care apar ca fiind continue, trebuie suprapuse pe un grilaj discret tridimensional care avanseaza in pasi de timp".


Asta inseamna, in esenta, ca prin a fi doar o simulare, calculatorul pune limite privind, de exemplu, energia pe care particulele o pot avea in cadrul programului.

Aceste limite vor fi experimentate de catre cei din interiorul programului - si se pare ca aceste limite chiar exista in Universul nostru.

De exemplu, ceva cunoscut sub numele de Greisen-Zatsepin-Kuzmin (GZC), este o limita aparenta de energie pe care particulele razelor cosmice o pot avea. Acest lucru este cauzat de interactiunea cu radiatia cosmica de fond. Insa lucrarea celor de la Beane & co sustine ca modelul acestei reguli reflecta ceea ce s-ar putea astepta de la o simulare pe computer.


Bineinteles, stiinta din spatele lucrarii este una foarte greu de parcurs, de aceea, daca sunteti interesati de subiect, va sfatuim sa o cititi pentru a va putea face o impresie completa a ideii.


Insa impresia de baza este una intriganta.

Suntem ca un prizonier intr-o celula intunecoasa care nu are posibilitatea sa vada vreodata zidurile inchisorii - insa prin fizica am putea fi in masura sa ajungem la ele si sa le putem macar atinge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu