12.07.2012

Scurs de sange pentru a supravietui: Cel mai varstnic dializat a implinit 90 de ani in spital :

Pe 2 iulie, Ioan Rotaru a implinit 90 de ani pe patul din Centrul de dializa. Locuieste in Iasi si in ultimii trei ani, de trei ori pe saptamana vine la Centru sa isi curete sangele. Cu toate ca s-a obisnuit deja cu procedurile, de fiecare data urmareste uimit cum i se extrage sangele picatura cu picatura, pentru a fi filtrat. De ziua lui, personalul medical i-a pregatit un tort si niste cadouri care l-au impresionat pana la lacrimi.

L-a speriat diagnosticul
Fost contabil, Ioan Rotaru isi aminteste de primele vizite la dializa. „Atunci m-am speriat cel mai tare, nu stiam despre ce-i vorba”. Vestea unei noi proceduri, a unui nou tratament, reprezinta pentru multi pacienti un soc psihic. Intre timp s-a obisnuit, sta alaturi de sotia lui, in varsta de 81 de ani, si asteapta linistit, conectat la aparate, cu sangele trecandu-i prin furtunuri transparente. „Sunt bucuros ca ma mentin la rezultate acceptabile, ca nu trebuie sa mai fac alt tratament. Mananc de toate”. Doctorii considera ca pacientul Rotaru are acum o stare generala buna, fata de starea lui de dinainte de dializa.
 
La multi ani!
De ziua lui, personalul medical i-a pregatit un tort si niste cadouri care l-au impresionat pana la lacrimi. „Mare surpriza ne-ati facut, nu ne-am asteptat la asta”. Medicul de la capatai spune ca ,,prin anii ‘90 media de varsta a pacientilor in dializa era la 30 ani, acum a crescut la 50-60 de ani. A crescut speranta de viata, a crescut accesul pacientilor la metode de tratament, avem multi pacienti peste 80 de ani. Trebuie sa lupti pentru ei pana in final”. In cazul lui Ioan Rotaru, problemele cardiace erau pe primul plan; ulterior a aparut insuficienta renala.
 


Numara ouale
Sotii Rotaru au 45 de ani de casnicie si isi amintesc cat de important a fost sa evite discutiile contradictorii. Linistea conjugala i-a ajutat sa reziste in familie si in fata bolilor.   El a avut tot timpul cate un betesug, cu discopatie, a fost operat la coloana, de fiecare data sotia l-a ajutat. Amandoi contabili, au ajuns astazi sa calculeze cate oua au voie sa manance pe saptamana. „Doar doua si numai albusul. Trebuie tinut regim, ca altfel este jale”, spune Ioan Rotaru, iar sotia il completeaza: „sa nu depaseasca fosforul si proteinele. Azi a intrat la ora 1.30 si la 6 fara un sfert suntem gata.”

Sotii Rotaru au 45 de ani de casnicie
Ar mai vrea un pahar de vin
Intins pe pat, acoperit cu firele in care ii pulseaza propriul sange, Ioan Rotaru incepe sa isi aminteasca de cum zdrobea strugurii si facea vin pe cand avea putere. „In viata mea am baut un pahar, faceam vinul meu, cumparam struguri, aveam oameni care ma stiau. Intotdeauna am avut un pahar de vin bun cu care ma mandream, ii zdrobeam eu la teasc”.  Ioan Rotaru nu mai poate sa bea vin, nici carne nu prea mananca. „De ce unii trebuie sa ajunga asa si altii nu? Cand se va schimba modul de a face dializa ca sa nu mai venim la spital?”, intreaba batranul.

Se elimina toxinele
Hemodializa presupune utilizarea unui „rinichi artificial” (hemodializor) in scopul eliminarii toxinelor si a excesului de apa si de substante chimice din sange. Pentru a conecta pacientul la hemodializor, medicul realizeaza o legatura intre o artera si o vena pentru a obtine un vas sanguin de calibru mai mare (fistula). Atunci cand vasele sanguine ale pacientului nu sunt apte pentru realizarea unei fistule, se poate utiliza un tub din material plastic pentru a uni artera si vena (grefa). Ocazional conectarea se poate realiza cu ajutorul unui tub ingust din plastic, numit cateter, care se insereaza intr-o vena de calibru mare din gat. In mod obisnuit, sedintele de hemodializa dureaza aproximativ patru ore si se efectueaza de trei ori pe saptamana.

Nemtii, lideri in Romania
Medicii si asistentele de la Centrul de Dializa Fresenius NephroCare Iasi repeta de multe ori o propozitie ce pare a fi motto-ul stabilimentului, anume „Sa ne trăiasca bolnavul!”. Infiintat in februarie 2003, Fresenius NephroCare Romania SRL reuneste 29 de clinici private, care ofera servicii de dializa. Centrul de Dializa situat in Dealul Copoului a fost privatizat in 2005, cand a devenit parte a celui mai mare furnizor de servicii si produse pentru tratamentul bolnavilor cu insuficienta renala, lider de piata in Romania.
Constantin Popovici isi aminteste dializa comunista
Dializat din ‘88
In alt salon din cele cinci ale Centrului, se afla Constantin Popovici, veteranul care in octombrie va implini 25 de ani de dializa. Conectat la aparat, presedinele Asociatiei Pacientilor Dializati din Iasi sustine ca in municipiul Iasi sunt 250 de bolnavi dializati, iar in tot judetul, vreo 360. Constantin Popovici are 56 ani si povesteste cum era dializa pe vremea lui Ceausescu. „Am inceput in 1988, era o sectie cu cinci aparate aduse de prin China. Vechituri refuzate la ei, le aduceau la noi. In timpul dializei, stateai langa aparat cu cantarul, te cantarea din jumatate in jumatate de ora, si cu galeata, vomitai din jumatate in jumatate de ora. Asa de prost mergeau aparatele alea. Zece ani la rand a murit foarte multa lume, unii nici patru luni de zile nu rezistau. Dializa era de proasta calitate. Dar dupa 1995 au aparut aparatele de la firma Fresenius care a facut primele centre pilot in Bucuresti, Iasi si Cluj.”

60 de curatari intr-o sedinta
Presedintele subliniaza cat de perfomante sunt filtrele de productie germana. „Filtrele sunt  facute in asa fel ca sangele sa curga in sus, iar apa coboara in jos. Cei 5-6 l de sange din corpul omului trec pe timpul celor 4-5 ore cat se face dializa, de 50-60 de ori prin filtru. Nu se scot toate toxinele odata, cate un pic, cate un pic, iar sangele se intoarce pe linie venoasa, in corp. Ramane sangele meu, doar ca in filtru se face purificarea, cu ajutorul unor substante: un amestec de apa cu bicarbonat de sodiu, calciu, magneziu”. Centrul din Copou deserveste in jur de 240 de bolnavi, mai exista un centru de dializa si in Pacurari, de aceeasi capacitate. „Problema principala a pacientilor dializati este medicatia, avem dreptul la medicatie gratuita, insa platim 50% din medicatie”, mentioneaza Popovici, zapand cu telecomanda televizorului de deasupra patului. Nu vezi nicio galeata in tot salonul.

Aparatura germana este de ultima generatie
Dializa fara fir
In 2010, medicul nefrolog Alexandru Ciocalteu de la Spitalul de Urgenta „Sfantul Ioan“ din Bucuresti a primit aurul la Geneva pentru ca a inventat dializa peritoneala. Medicul isi prezenta astfel inventia: „inseamna sa bagi o solutie in abdomenul bolnavului, unde exista permanent un cateter si din sase in sase ore inlocuiesti solutia respectiva. Ceea ce face inventia asta este ca isi produce singura lichidul respectiv, pe care il elimina pe cale naturala si abdomenul e inchis. Seamana cumva cu mecanismul care se produce patologic in ciroza”. Medicul Ciocalteu remarca impactul pe care l-ar putea avea inventia sa asupra marilor producatori de aparatura pentru dializa, americani si germani. „Ar fi foarte deranjati, afacerea mondiala pe dializa se apropie de 100 de miliarde de euro, caci numai in Europa sunt 300.000 de bolnavi. In Romania, un dializat cronic costa statul 20.000 de euro anual si exista peste 8.000 de pacienti. Deocamdata trebuie sa facem un experiment inainte de a pune in practica metoda.”

Trauma „buna”
Pacientii dependenti biologic de dializa se confrunta cu evenimente negative de intensitate foarte mare (traumatice), in special cand sunt diagnosticati. Autori consacrati ai domeniului sustin ideea ca ranile psihice nu sunt doar momente de suferinta si durere, ci si oportunitati de transformare pozitiva. Pacientii dializati cu activitate profesionala au forta personala semnificativ mai ridicata, se simt mai puternici si mai increzatori in ei decat pacientii care s-au pensionat. Exista o asociere semnificativa intre longevitatea in dializa si dezvoltarea spirituala. Pacientii aflati de peste 12 ani in programul de dializa cronica inregistreaza valori medii ridicate la factorul schimbarii spirituale. (fragment din revista NephroCare pentru tine)

Debit mare de sange
Multi pacienti sunt speriati de faptul ca un debit mare de sange le-ar putea influenta negativ activitatea inimii. De fapt, sangele care se afla in afara corpului, in circuitul extracorporeal, reprezinta o deviere a fluxului sanguin prin circuitul de dializa, ci nu scoaterea acestuia din circulatie. Deci, nu este influentat debitul cardiac. Pot aparea anumite probleme numai daca greutatea ideala a pacientului nu a fost evaluata corect sau dacă ultrafiltrarea este excesiva. O doza suficienta de dializa depinde de debitul de sange, care poate fi între 200 si 500 ml/min, adica cel mult o jumatate de litru de sange filtrat intr-un minut. Este esential ca pacientii sa inteleaga ca un debit cat mai mare de sange inseamna o eficienta mai buna a tratamentului si implicit o scadere a riscului aparitiei complicatiilor generate de o dializa putin eficienta. Aceste complicatii, care pot fi pulmonare, cardiace, osoase etc. apar din cauza acumularii pe termen lung a toxinelor. (fragment din revista NephroCare pentru tine)

 Filtre performante
In clinicile Fresenius se realizeaza nu doar o simpla dializa, ci o dializa cardioprotectoare. In acest sens Fresenius Medical Care a lansat de curand o noua clasa de dializoare, dializoarele FxCorDiax, cele mai performante din zilele noastre. Tehnologia avansata de obtinere a dializoarelor din membrana tip Helixone plus ofera acestora proprietati superioare de epurare atat a toxinelor, cat si a unor substante care, prin acumularea excesiva pe termen lung, pot determina probleme cardiovasculare si osoase. Din 2012 aceste dializoare au inceput sa fie utilizate in clinicile de dializa din Europa. Carmen Pop, product manager, spune ca Fresenius Medical Care intetioneaza sa introduca acest tip de dializoare si in Romania, in exclusivitate pentru clinicile  Fresenius. (fragment din revista NephroCare pentru tine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu