28.10.2012

Omenirea a fost la un pas de un razboi nuclear. Banalul incident care ar fi putut aduce sfarsitul :

Protv Ad
razboi nuclearDupa 67 de ani de la detonarea primei bombe nucleare, lumea a fost la un pas de un razboi catastrofic.
Pe 25 ianuarie 1995 Rusia era pregatita sa lanseze un atac asupra Statelor Unite. Totul a inceput de la un incident aparent minor, care a creat confuzie la Moscova, relateaza Business Insider.
Norvegianul Kolbjorn Adolfsen a lansat o racheta de tip Black Brant, ca sa cerceteze aurora boreala.
A urmat procedurile necesare si a informat autoritatile rusesti despre testul pe care il va face, racheta lui urmand sa ajunga langa Rusia.
Brant este o racheta cu raza lunga de actiune, care zboara la o altitudine de 1.496 km.
Adolfsen nu a stiut insa ca aceasta va aparea pe radarele rusesti la fel ca o racheta americana Trident. Semnalul radar era identic.
Imediat s-a creat panica la centrul radar de la Olenegorsk din Rusia. Operatorii detectasera apropierea rachetei si au fost convinsi ca Statele Unite lansasera un atac nuclear.
Si-au alertat imediat superiorii, dar nimeni din armata rusa nu fusese informat despre testul inofensiv al norvegianului.
Ofiterii aveau un timp limita de 5 minute ca sa decida ce vor face, inainte ca presupusa arma sa loveasca Moscova.
A fost anuntat presedintele Boris Eltin, care a pregatit imediat “servieta nucleara”. Submarinele nucleare au fost informate sa fie pregatite de atac.
Din fericire, Eltin nu a crezut ca Statele Unite au lansat un atac si a asteptat sa treaca cele 5 minute. Atunci s-a observat pe radar ca racheta se va prabusi in ocean si nu este o amenintare la adresa Rusiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu