23.04.2014

SFANTUL GHEORGHE: traditii si obiceiuri populare. Ce trebuie sa faci in cele trei zile de sarbatoare ale SFANTULUI GHEORGHE :

Ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) marcheaza in calendarul popular inceputul anului pastoral. Denumita popular Sangiorz, Sfantul Gheorghe este o sarbatoare prestigioasa cu semnificatii multiple: agrare, pastorale, divinatorii si augurale.
1. Ajunul Sfantului Gheorghe
In ajunul Sfantului Gheorghe, pe 22 aprilie, denumita popular Sangiorzul vacilor sau Alesul, se desfasoara o serie de obiceiuri ce marcheaza ritual inceputul anului pastoral, fiind o sarbatoare a ciobanilor. Obiceiurile legate de Sfantul Gheorghe presupun alegerea ciobanilor, a locului unde se va face strunga sau stana, alegerea mieilor si pregatirea oilor pentru primul muls, precum si prepararea primului cas, de Sfantul Gheorghe, scrie site-ul Institutului Naţional al Patrimoniului, cIMeC.ro, pe pagina dedicata obiceiurilor pentru Sfantul Gheorghe.
In ajunul Sfantului Gheorghe , galeata in care urmeaza sa se puna laptele de la primul muls e pregatita in mod minutios: se toarna “apa curgatoare, adica din rau" sau “apa neinceputa din fantana" si iarba verde. Marginea galetii este decorata, in ajunul Sfantului Gheorghe, cu fire de salcie, impletite in forma unei cununi subtiri, carora li se adauga uneori un ban de argint. Manunchiul de plante este aruncat apoi intr-o fantana, avand rostul de a asigura o cantitate indestulatoare de lapte, urmand principiul magiei prin similitudine, invocat in textul care insoteste acest gest:“- Asa sa izvorasca laptele in pulpa oii, ca apa in fantana!".
In unele zone, in ajunul Sfantului Gheorghe, pe marginea galetii in care se mulg pentru prima data oile se aseza "colacul oilor", de forma unei cununi, preparat din faina de grau curata, cu apa si sare, uns cu galbenus de ou. Colacul e apoi luat de catre doi pastori care trag de el pentru a-l rupe, existand credinta ca cel care ramane cu partea mai mare va avea noroc la oi. In unele zone, in ajunul Sfantului Gheorghe, la primul muls se foloseste, in locul colacului, o cununa din ramuri verzi, care are ca scop, pe de o parte, asigurarea belsugului de lapte si, pe de alta, protectia impotriva fortelor malefice, active in aceasta perioada.

22.04.2014

Fetele nemaritate pot vedea chipul ursitului. SUPERSTITII DE SFANTUL GHEORGHE :

Ziua de 23 aprilie, în calendarul ortodox, este marcată ca ziua Sfântului Gheorghe, o sărbătoare foarte importantă pentru creștin-ortodocși. Ca în mai toate sărbătorile creștine și în această zi sunt păstrate, mai ales la sate, o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri.
Ca semn de sărbătoare, în ziua Sfântului Gheorghe, creștinii pun la porțile caselor crenguțe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susținere ai porților. Se spune, din bătrâni, că "Sfântul Gheorghe, când vine, își leagă calul de un stâlp al porții și paște iarba.

Animalele, pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii și boli, sunt protejate cu crenguțe de leuștean puse la intrarea în grajduri.

Obiceiul de a pune crenguțe de fag și iarbă verde la porți are o dublă semnificație. Pe de o parte, simbolizează venirea primăverii, verdele reprezentând renașterea naturii și trezirea la viață a vegetației. Pe de altă parte, crenguțelor cu muguri le sunt asociate puteri nebănuite de ocrotire a pășunilor și fânețelor împotriva duhurilor rele.

Chiar și cei ai casei, pentru a fi protejați de junghiuri rele și boli necruțătoare, trec prin fumul și flăcările unui foc aprins, iar vitele și casele se afumă, la rândul lor cu tămâie.

În tradiția populară de Sfântul Gheorghe ard comorile pământului, ele putând fi văzute, iar cei care le caută nu trebuie să sufle niciun cuvânt pentru a le putea descoperi și ca nu cumva duhul comorii să-i amuțească.

Totodată, în noaptea de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate pot vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, dacă stau goale între lumânări aprinse, așezate în formă de cruce.

19.04.2014

RETETE DE PASTE: Cum prepari retete sanatoase si gustoase pentru masa de Paste :

retete de Paste, meniu PasteCa sa nu iti soliciti organismul de Paste, invata sa te infrupti cu masura si sa gasesti alternative pentru felurile de mancare grele. Pastreaza din meniul de Paste alimentele bune si alterneaza-le cu portii de legume si fructe.
Dupa zilele de post nu e bine sa recuperezi rapid lipsa carnii si lactatelor din meniu, mai ales ca pe masa de Paste isi vor face loc fripturi, cozonaci si multe oua vopsite.

Retete de pasteOua vopsite si friptura miel - alimente bune in portii mici
Avem nevoie de proteine pentru o dieta sanatoasa, dar asta nu inseamna ca de Paste trebuie sa exageram cu carnea si ouale. Este adevarat ca oul este unul dintre alimentele cele mai pline de nutrienti. Are proteine, vitamine si minerale si putine grasimi.
Galbenusul de ou contine destul de mult colesterol (in jur de 270mg la un ou mediu). Oamenii de stiinta pun ca un ou pe zi este benefic pentru organism. Secretul in zilele de Paste este sa ciocnesti cate oua poftesti, dar sa consumi doar unul singur in fiecare zi.
Friptura de miel este mult mai sanatoasa in comparatie cu alte tipuri de friptura din carne rosie. Este o sursa buna de fier, zinc, vitamian B12, acid folic, calciu, necesare pentru un sistem imunitar puternic.
Problemele pot sa apara tot din cauza continutului mare de colesterol, la fel ca in cazul oualor. Cei care stiu ca au probleme ale sistemului cardiovascular sau afectiuni ale ficatului e bine sa nu se avante in tava cu friptura de miel. O bucatica nu e interzisa, dar e bine sa consume carne de miel cu moderatie.

RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide :


Retete de paste
pasca fara aluat, cu branza si stafide, retete de PasteAlaturi de ciorba de miel, friptura la cuptor si ouale vopsite, pasca cu branza si stafide nu trebuie sa lipseasca din meniul de Paste. Reteta pentru pasca de Paste pe care ti-o propunem este simpla si delicioasa.
Bogdan Roman de la MasterChef ne-a dat o reteta simpla de pasca fara aluat pentru Paste, dar foarte gustoasa.
Cum pregatim pasca de Paste fara aluat
Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara aceasta reteta de Paste sunt: 100ml rom/whisky sau apa calda pentru inmuiat stafidele, 1 coaja rasa de lamaie, amaretto , esenta de vanilie sau zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 5 linguri de faina , 8 linguri de zahar, 5 oua, 100g stafide, 600g branza de vaci.
Pentru inceput, punem stafidele la inmuiat in putin alcool, cat sa le acopere. Daca nu avem alcool, le putem inmuia si in apa calda. Cu cat este apa mai calda, cu atat se vor inmuia mai repede.
Alegem galbenusurile de albusuri si amestecam galbenusurile cu branza de vaci, zaharul, stafidele, coaja de lamaie, si vanilia. Amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam faina cernuta si amestecata cu praful de copt si un praf de sare. Amestecam bine pana nu mai avem cocoloase de faina. Aici trebuie sa avem putina grija pentru ca daca branza de vaci este uscata vom folosi mai putina faina, iar daca branza este foarte moale, vom folosi mai multa faina.
Separat batem albusele spuma cu un praf de sare. Amestecam cu grija si albusele in compozitie. Aceasta compozitie nu trebuie sa fie foarte moale, dar totusi sa curga greu.
Ungem o tava cu unt si o tapetam cu faina sau gris. Turnam compozitia si o bagam in cuptorul incins la 180 grade (mediu) timp de 15 minute. Apoi micsoram putin temperatura (pana la 160 grade) si mai lasam aproximativ 35-40 minute, pana capata o crusta aurie. Obligatoriu se va face testul cu scobitoarea. Pasca de Paste trebuie sa se raceasca incet inainte de a fi taiata.

MESAJE DE PAŞTE, SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE. Exemple de MESAJE pe care le poţi trimite DE PAŞTE :

MESAJE DE PAŞTE. Hristos a inviat! Sarbatoarea Invierii Domnului,binecuvantata de lumina sfanta sa aduca sentimente calde,bogatie sufleteasca si bunastare intr-un ou inrosit de iubire si intr-un cozonac delicios precum voia buna! 

MESAJE DE PAŞTE. O data pe an e Pastele. O zi speciala, plina de arome ale bucatelor alese si parfumul florilor de sezon. Paste Fericit!
Sper ca Sfanta sarbatoare de Paste sa iti aduca lumina si multa fericire in inima. Hristos a Inviat!
Fie ca bucuria Invierii Domnului sa va aduca in suflet numai lumina si fericire si mult timp petrecut alaturi de cei aproape inimii tale. Paste fericit si Hristos a Inviat!
Cu ocazia Invierii Domnului vrem sa va uram toate cele bune: lumina in suflet, dragoste si sanatate. Hristos a Inviat!
Sa va bucure Dumnezeu, sa va dea sanatate, sa aveti continuitate, iar bucuriile sa tina la distanta toate necazurile! Paste Fericit!
In aceasta zi de sarbatoare vreau sa va urez tie si familiei tale multa sanatate, intelepciune si putere. Paste Fericit!
Sa te protejeze ingerii, supararile sa treaca, bunastarea sa te imbratiseze, si Dumnezeu sa te binecuvanteze mereu. Hristos a Inviat!
Fie ca sfanta sarbatoare a invierii Domnului sa va aduca cele patru taine divine: lumina, intelepciune, dragoste, speranta. Un Paste Fericit!
Lumina Sfintei Invieri sa ajunga la sufletul tau si in inimile voastre bucurandu-va de minunea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos!
Fie ca Sfanta sarbatoare de Paste sa va aduca lumina, caldura si sanatate. Hristos a Inviat!
Fie ca Sfanta Lumina de Paste sa va lumineze calea cea buna spre fericire si bucurie. Paste Fericit!

18.04.2014

FRIPTURĂ DE MIEL la cuptor tradiţională, ca la mama acasă :

FRIPTURĂ DE MIEL - REŢETĂ DE PAŞTE. Ingrediente:
1 pulpa de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
cartofi noi
6-7 catei mari usturoi
1 pahar mare vin alb
1 cana de apa
cca 50 ml ulei de masline/floarea soarelui
2-3 crengute rozmarin (optional)
2-3 crengute maghiran proaspat (optional)
sare
piper
FRIPTURĂ DE MIEL - REŢETĂ DE PAŞTE. Mod de preparare
Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem bastonaşele de usturoi. Ungem pulpă cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudram pulpă cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran. Acoperim tavă cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200A° C pentru 1h 30min. După primele 30 minute, scoatem tavă din cuptor şi întoarcem pulpă pe cealalata parte. O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine dar necurăţaţi, plus încă câteva ace de rozmarin şi maghiran. Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tavă şi lăsăm pulpă şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin. Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi.

Actorul care l-a transformat pe Iisus intr-un sex simbol. Ce s-a intamplat cu 12 dintre actorii care l-au jucat pe Hristos in filme :

De-a lungul timpului, cinematografia mondiala a fost fascinata de povestea lui Iisus. De la capodopera lui Zeffireli, "Iisus din Nazaret" si pana la contoversatul "Patimile lui Hristos" (2004) figura lui Iisus apare intr-o puzderie de filme, mai mult sau mai putin credibila. In constiinta cinefililor, actorul Robert Powell ramane insa Iisus din Nazaret.

Sa intri in pielea lui Iisus este ceva cu totul exceptional, iar actorii care l-au jucat de-a lungul anilor au simtit farmecul acestui rol, dar si blestemul sau. Robert Powell, Jim, Caviezel, Max von Sydow sau Christian Bale sunt doar cativa dintre actorii celebri care au reusit sa-l aduca pe Iisus pe marile ecrane in mod convingator.
 
12 actori celebri au avut curajul de a juca cel mai greu si solicitant personaj pentru un star de cinema. Fie ca au fost mai buni sau mai slabi, toti au avut misiunea grea de a  impresiona publicul. De departe cel mai cunoscut  ramane Robert Powell, din "Jesus of Nazareth" (1977) considerat cel mai bun actor din toate timpurile care l-a jucat pe Iisus. Interpretarea sa magnifica a intrat in istorie si pentru o generatie intreaga el a ramas drept Iisus, imaginea sa fiind asociata des cu cea a Mantuitorului. 


Desi regizorul Zeffirelli isi dorea nume ca Al Pacino sau Dustin Hoffman, cand i-a vazut ochii albastri ai lui Powell, a stiut  pe loc ca el este cel mai potrivit actor. Robert Powell a fost sfatuit de regizor sa nu clipeasca, pentru a accentua ochii lui albastri, patrunzatori, si pentru a-i da un aer misterios.  Powell a trecut printr-un regim foarte strict si a ascultat cu sfintenie toate indicatiile regizorului. Ba mai mult, a fost nevoit sa se casatoareasca cu iubita sa, pentru ca Zeffirelli, un catolic convins,  n-a vrut ca cel care-l portretizeaza pe Iisus sa "traiasca in pacat".  In 1992, publicatia Daily Mail scria ca el este singurul actor care a reusit sa-l transforme intr-un sex simbol pe Iisus.

Săptămâna patimilor : Ce să nu faci în vinerea mare !!!

SĂPTĂMÂNA MARE:este ultima perioadă care marchează Postul Pastelui. În fiecare zi din această săptămână, credincioşii merg la slujbele bisericeşti, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pământ.
În Vinerea Patimilor, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.

Biserica numeşte Patimile Domnului: sfinte – pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinţilor, sfinţenia însăşi; mântuitoare – pentru că ele sunt preţul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului; înfricoşătoare pentru că nu poate fi ceva mai înfricoşător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa.

În această zi nu se săvârşeşte Liturghia pentru că însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15). Se fac numai ceasurile împărăteşti care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viaţă şi credinţa tâlharului.

Seara săvârşim denia prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Ouale nu se vopsesc in Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfatuite sa vopseasca ouale fie in Joia Mare, fie sambata, inaintea Pastelui, in niciun caz in Vinerea Mare. In aceasta zi, nu ar trebui sa se faca nimic. De asemenea, este bine ca ouale sa fie vopsite in rosu deoarece aceasta culoare este sangele Mantuitorului. In Vinerea Mare, credinciosii tin Post Negru pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate.

- în Vinerea Mare se ţine post negru în amintirea Răstignirii lui Iisus. În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul. În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.

În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar mortii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

17.04.2014

Cele mai bune sfaturi pentru friptura de Paste. Cum sa rumenesti perfect o pulpa intreaga de miel la cuptor :

Primul gand la friptura de miel ne-a dus imediat cu mintea la Jamie Oliver si la friptura lui de miel de Paste, delicioasa, suculenta si perfect aromatizata, cu o carne atat de bine patrunsa incat se desprinde singura de os.
Pe langa fripura de pui pe care o exersezi mai des, o pulpa intreaga de miel pare o adevarat provocare. Dar, de fapt, nu e cu nimic mai complicata. Iti trebuie doar cateva secrete care sa o faca felul favorit al familiei pe masa de Paste.
Trucuri pentru friptura de miel: 
  • Foloseste cea mai buna si mai mare tava de friptura pe care o ai. Daca nu detii asa ceva, investeste intr-una noua. Nu vei putea coace o pulpa intreaga de miel in tava de prajituri. E de preferat sa folosesti o tava care poate fi pusa si direct pe flacara de la aragaz, pentru ca dupa ce scoti friptura din ea sa gatesti sucurile lasate in tava pentru a pregati cel mai bun sos.
  • Foloseste un termometru pentru carne. Cu el vei putea decide cu exactitate daca fripura e gata sau mai trebuie sa stea la cuptor, fara sa fii nevoit sa tai o bucata din ea.
  • Incinge cuptorul bine si scoate carnea din frigider cu cel putin jumatate de ora inainte sa o pui la cuptor. Asta va asigura gatirea corecta si perfecta a carnii.
  • Nu exagera cu condimentele, dar foloseste mai mult decat clasicele sare, piper si crengute de rozmarin. Lasa-te sedus de arome orientale: portocala si piper, scortisoara si citrice, ardei iute si usturoi. 
  • Nu taia friptura imediat ce ai scos-o din cuptor. Sunt necesare macar 15 minute in care sa o lasi in tava sa se racoreasca. Ideal ar fi sa stea in jur de 30 de minute. 
  • Foloseste sucurile lasate de carne in tava pentru un sos delicios. Mai ai nevoie de un strop de vin si o bucatica de unt pentru a face cea mai buna reductie langa friptura ta.
Acum, ca stii cele mai importante sfaturi, ai nevoie de o reteta buna pe care sa o gatesti pentru masa de sarbatoare.
Pulpa de miel la cuptor cu lamaie si salote
Ingrediente (pentru 8 portii):
  • 1 pulpa de miel de 3kg 
  • sare si piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • 115g unt moale
  • 2 lamai
  • 6 salote / cepe rosii mici

Cinci băuturi pentru masa de Paște :

De Paște trebuie să închini un pahar cu cei dragi. Și pentru că e sărbătoare mare, ai un motiv în plus să alegi mai atent licorile cu care te vei delecta.
Sărbătoarea Paștelui este, ca în fiecare an, un bun prilej pentru noi toți să mâncâm după voia inimii și să degustam câteva licori minunate alături de cei dragi. Pentru mesele din familie sau pentru petrecerile cu prietenii n-ar trebui să lipsească nimănui câteva sticle de vin bun din casă. Fie că vreți să faceți un cadou, fie că le veți bea cu ai voștri ar fi bine să pregătiți o “rezervă specială” în cămară. Un vin bun o să vă încălzească pe dinăuntru și o să contribuie din plin la atmosfera de sărbătoare mai ales dacă este împărțit cu cei dragi.
1. Un vin roșu. Dacă vă plac vinurile demiseci, aromate și prietenoase vă recomand un Carmenere de Chile de la Cono Sur, cu gust intens de fructe roșii coapte și postgust ușor condimentat sau un Zinfandel din California, foarte fructat și el însă mult mai domol și mai catifelat. Dacă le preferați pe cele mai seci, cu buchet elaborat și arome ceva mai sofisticate vă invit să încercați un Malbec din Argentina , un cupaj de struguri italienești din Sicilia sau, de pe meleagurile noastre, un cupaj clasic de Fetească și Cabernet din Dealu Mare. Sunt câteva propuneri distincte, cu personalități diferite, însă au toate un numitor comun: se potrivesc de minune cu friptura de miel.
2. Un vin rose. Pentru petrecerile ceva mai relaxate, puteți să luați în calcul și câteva roseuri care se potrivesc mai bine zilelor însorite de primăvară de care sper să avem parte și în vacanța aceasta. De “cursă lungă” poate fi Făurarul de la Davino sau un rose proaspăt de Drăgășani. Ceva mai elaborate sunt vinurile de Provence sau roseurile Italienești.

Cât de deschiși sunt românii la preparatele pentru post și ce spun nutriționiștii :

Cifrele publicate de companiile prezente pe segmental de food arată că postul Paștelui nu oprește pofta românilor pentru mâncărurile care conțin carne. În același timp, nutriționiștii spun că există niște reguli pe care trebuie să le respecți atunci când te decizi să ții post.
Postul Paștelui nu a influențat major apetitul românilor pentru carne, doar 20% dintre comenzile zilnice actuale fiind pentru meniuri vegetariene, specifice postului, în timp ce preparatele din carne au generat 80% din comenzi, reiese din datele platformei de comenzi de mâncare foodpanda.
Când vine vorba de o masă de prânz, de exemplu, servită de cele mai multe ori la birou, felurile cu carne clasice, se dovedesc a fi cele mai la îndemână. Potrivit reprezentanților foodpanda, puiul conduce în topul preferințelor ”carnivore”, generând 34 % din comenzile zilnice specifice pentru feluri de mâncare din carne, urmat de porc cu 27% și de vită cu 22%.
Deși recunoscute ca fiind mai sănătoase, mancărurile pe bază de curcan și de pește sunt printre cele mai puțin comandate, peștele generând  13% din comenzile foodpanda pentru meniuri din carne, în timp ce curcanul doar 3%. În ce privește garniturile preferate pentru tipurile de carne, combinațiile tradiționale precum porcul cu cartofi prăjiți, puiul cu cartofi natur sau peștele cu orez sunt cele mai comandate pe platforma foodpanda.

Cât costă ACELAŞI COŞ de produse pentru MASA DE PAŞTE la Carrefour, Kaufland, Cora, Auchan, Billa şi Mega Image :

Săptămâna Mare a Paştelui reprezintă o perioadă foarte bună pentru comercianţi, ale căror vânzări cresc considerabil. Gândul a mers din nou cele mai importante reţele comerciale moderne şi a umplut un coş de cumpărături cu produse care se vor regăsi pe masa de Paşte a românilor. Cel mai ieftin coş l-am găsit într-un hipermarket din reţeaua Carrefour, iar cel mai scump într-un magazin Mega Image. 
160 de lei este preţul minim al unui coş de cumpărături pentru masa de Paşte în Carrefour. De banii aceştia puteţi cumpăra pulpă de miel, lapte, ouă, caşcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roşii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum şi vopsea de ouă. Acelaşi coş de cumpărături este cu peste 40 de lei mai scump într-un Mega Image.
 În 15 aprilie, gândul a colindat reţelele comerciale Kaufland, Mega Image, Auchan, Carrefour, Billa şi Cora, unde a umplut un coş cu produse gata preparate sau ingrediente pentru masa de Paşte. 

Gândul  precizează că preţurile sunt cele afişate la raft în data de 15 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. Preţurile sunt cele afişate în Kaufland Mihai Bravu, Mega Image Tineretului, Auchan Berceni, Cora Sun Plaza, Carrefour Grand Arena, Billa Dristor. Mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Deşi vor fi nelipsite de pe masa de Paşte a celor mai mulţi dintre români, pâinea, cozonacul şi pasca nu le-am putut include în coş, pentru că nu am găsit acelaşi tip de produs în mai mult de trei magazine. În aceste condiţii, am creat o categorie suplimentară în care le-am adăugat alături de alte alimente sau preparate pe care românii le vor folosi sau degusta în această duminică.
O diferenţă considerabilă am găsit-o la carnea de miel, pe care mulţi români o vor degusta în zilele de Paşte. În Mega Image, un kilogram de pulpă de miel marcă proprie costa 20,99 de lei, în timp ce în Cora preţul era de 31,99 de lei.