17.04.2014

Ce patesti daca iti parchezi ilegal caruta. Primaria Oradea le-a facut o bucurie cailor :

caruta tractata Oradea“Hingherii de masini” nu ridica doar autoturisme. A descoperit-o pe pielea lui un oradean care si-a parcat unde nu trebuie caruta
Imaginile ne-au fost trimise de un utilizator www.stirileProTV.ro, care spune ca “dispozitia de ridicare a fost data de catre Politia Locala Oradea”, dupa care caruta ar fi fost dusa la depozitul firmei care se ocupa cu astfel de ridicari, de unde proprietarul o poate ridica daca achita taxa de 300 de lei. Nu am aflat unde sunt caii care au tractat caruta pana acolo si daca ei pot fi sau nu ridicati in caz ca sunt gasiti priponiti ilegali.
Intrebarea e cum isi va ridica omul vehiculul: va veni calare si apoi va inhama calul la ea? Si, de asemenea, ce se va intampla daca nu o ridica, dat fiind ca s-ar putea sa nu considere ca merita 300 de lei? Potrivit primariei, “in situatia in care vehiculul nu va fi revendicat de proprietar sau de detinatorul legal, dupa expirarea unui termen de 10 zile de la data anuntului, acesta va trece in domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale, respectiv Consiliul Local al Municipiului Oradea, liber de orice sarcini si va fi valorificat in conditiile legii”. In concluzie, se pare ca Primaria Oradea tocmai s-a ales cu o caruta.

”Cărări rătăcite” pe ouăle „închistrite” ale Putnei lui Ștefan cel Mare :

Azi e Joia Mare, şi la toată casa putneană încep a se roşi şi ouăle pentru masa de Paşti... căci cele picurate, artă pe coajă subţire de vis, nu-s „de ciocnit”! Doar oul „roşu mohorât”, din vechime, se ciocneşte, rostind: Hristos a Înviat!

 Cărarea rătăcită... I se mai spune în Bucovina şi “cărarea ciobanului”, aşa cum prin unele părţi de ţară se numeşte “cărarea stelelor”. O spirală răsucită, asemeni spiralei ADN-ului, ori Căii Lactee (galaxia, ea însăşi o “cărare în stele”). O întâlneşti pe altiţa cămeşii, pe păretare şi... pe oul de Paşti.

Aşa cum la Putna, acasă la “închistritoarele de ouă”, se “scrie” de sute de ani cu chişiţă pe coaja albă, în roşu, negru şi brun. „Modelul brâului de la catrinţă şi-al scoarţelor, modelul de altiţă costişită (pe-o parte, adică), brâul popii (zis şi “al diaconului”), modelul năframei, crucea paştii cu spic de grâu, prosopul “răciucit” cu spic de grâu... Toate cu ornamente florale ori geometrice”.

Se mai pictează şi chipul Mântuitorului, ori al Maicii Domnului, ori al Sfintei Mănăstiri Putna şi-al ctitorului său. Şi, tot mai rar, se face “oul mohorât”, un roşu închis, specific Putnei. Căci fiecare sat, chiar fiecare casă, are modelele şi culorile ei, şi atunci când e vorba de oul minunat împodobit, aşa cum ştii un bărbat din ce familie este numai privind desenul motivelor de la brâul cu care e încins.
Mai nou, se fac modele cu ceara picurată, în relief, iar ornamentalul devine uneori mai important decât simbolul desenului de pe ou. E un fel de întrecere aici, între meşteriţe, care are modele mai frumoase şi chişiţă să deseneze mai subţire (se zice că, în alt sat, nişte femei şi-au făcut chişiţă de aur, “că scrie mai minunat”...).
Marcela Mănăsoi este dintre femeile acelea care şi-au făcut şi-o pasiune, şi-o profesie din asta. O întâlneşti de multe ori la festivaluri şi concursuri. Mii de ouă închistrite într-un an. Câte zeci de mii într-o viaţă? Dar câte sute de mii închistresc generaţiile de femei putnene, care-şi transmit modelele şi taina impodobirii ouălor din mama în fiică? Aşa cum Maria Fodor, din Putna, a învăţat-o pe fiica-sa, Cătălina, aşa cum amândouă le-au învăţat pe cele mici, codanele, urmărind desenul din caietul cel vechi al bătrânei Coca lui Moc, stăpâna de dinainte a casei şi a meşteşugului.
“Avem modelul scris pe caiet încă de la bunica, dar el este doar baza pe care imaginăm motive noi”, ne spune mama-mare, arătându-le fetelor semnificaţia motivelor desenate. În casa lor ouăle se “picură” cu ceară colorată, aşa cum a picurat sângele Domnului pe ouăle din coş.
Azi e Joia Mare, şi la toată casa putneană încep a se roşi şi ouăle pentru masa de Paşti... căci cele picurate, artă pe coajă subţire de vis, nu-s „de ciocnit”! Doar oul „roşu mohorât”, din vechime, se ciocneşte, rostind: Hristos a Înviat!

16.04.2014

15 sfaturi pentru un cozonac perfect :

Paștele nu e Sărbătoare fără cozonac!!! Află secretele unui cozonac perfect de la chef Dinu Bogdan!!!
 
1)     Înainte de a te apuca de pregătit cozonacii, ai grijă ca în bucătărie să fie cald.
2)      Faina trebuie să fie uscată, iar ouale și laptele la temperatura camerei.
3)      Secretul unui aluat pufos stă în framantat. Frământă-l deci, bine, până va fi ușor lipicios, dar se poate dezlipi totuși ușor de pe mână.
4)      Folosește untură atunci când pregătești aluatul - el va fi mult mai fraged.
5)      Ai grijă ca drojdia pe care o folosești să fie proaspătă.
6)      Nu pune sare în maia!
7)      Dacă ai cuptor pe gaz, adaugă pe raftul de jos o tavă cu apă. Temperatura ridicată nu va ajunge brusc la cozonac și acesta se va coace mult mai bine.
8)      Dupa ce ai introdus aluatul în cuptor, nu deschide cuptorul minimum 20 de minute, altfel cozonacul nu va crește.
9)      Unge cozonacul cu gălbenuș de ou și lapte, peste care presari zahăr tos, cu câteva minute înainte de a-l scoate din cuptor. Va face o crustă frumoasă la sfârșit.
10)   Dizolvă zahărul în lapte înainte să-l incorporezi.
11)   Folosește numai ouă de găină la cozonac, sunt singurele care au albușul suficient de dens încât să permită creșterea corespunzatoare a aluatului.
12)   Ține cont de faptul că albușurile se încheagă mai repede dacă adaugi un vârf de cuțit de sare și câteva picături de lămâie.
13)   Nu încorpora albușurile decât imediat după ce le-ai bătut.
14)   Pentru a da cozonacului o culoare de un galben mai intens adaugă puțin turmeric (șofran indian) sau șofran normal, zdrobit la mojar și dizolvat în 2-3 linguri de lapte fierbinte.
15)   Dupa ce-ai scos cozonacul din cuptor, pentru a-l menține pufos, lasă-l să se odihnească niște ore, acoperit cu un prosop ușor umezit.

Idei de decoraţiuni speciale de Paşti :

Învaţă în această primavară cum să îţi personalizezi locuinţa cu decoraţiuni speciale pentru sarbatoarea de Paşti şi surprinde-i placut pe cei dragi.

1. Realizează  un cuib floral cu ouă de Paşti Dacă  îţi doreşti ca în mijlocul mesei festive să  ai un decor inedit, poţi lua în calcul ideea aceasta de a confecţiona un cuib fals cu flori, în mijlocul caruia să  pui ousoarele de Paşte. Ai nevoie de cateva nuieluse de rachită, flori de sezon şi sarmă subtire. Impleteşte nuielusele sub forma unui cuib şi prinde-le cu sarmă, apoi decorează cosuletul obtinut cu flori de sezon. În mijlocul cuibului vei aseza ouale vopsite de Pasti. O idee simplă, dar de mare efect, nu-i asa?
2. Creeaza un decor special cu oua colorate
Ai nevoie doar de o vaza transparenta si oua decorative din plastic, pe care sa le asezi in interiorul vazei. Umple recipientul din sticla cu ousoare colorate si vei obtine un obiect decorativ interesant pentru locuinta ta!
3. Invata cum sa faci un terarium de Pasti
Acest aranjament spectaculos a fost realizat cu ajutorul unei simple farfurii de ceramic, pe care s-a asezat o bucata de muschi de pamant, cateva ferigi si oua vopsite natural. Totul s-a acoperit cu un borcan de sticla, iar rezultatul final este incantator!

15.04.2014

O minune de Paşti. Inima unei fetiţe sărace, "reparată" gratuit în România :

O fetiţă în vârstă de doi ani, născută cu o gravă malformaţie cardiacă, a fost salvată, fără a fi nevoie de o operaţie pe cord deschis, de o echipă de medici români şi greci. Reuşita medicală a fost un adevărat cadou de Paşti pentru micuţă şi familia ei.

Rebeca, o fetiţă care luna viitoare va împlini doi ani, s-a născut cu o "gaură" de 10 milimetri între pereţii cordului. Orificiul din peretele care separă atriile (inima umană este formată din 4 încăperi, 2 atrii şi 2 ventricule) o împiedicau pe micuţă să ducă o viaţă normală.

"Din cauza bolii, plămânii ei sunt inundaţi de sânge, pleacă mai mult sânge din inimă către plămâni", explică mama Rebecăi, Ramona Tătulea, într-un dialog cu reporterii TVR.

Malformaţia apare o dată la 5.000 de naşteri, iar cei afectaţi răcesc foarte des, obosesc extrem de repede şi sunt dispuşi la insuficienţă cardiacă şi embolii.

Rebeca vine dintr-o familie foartă săracă din Valu lui Traian, judeţul Constanţa. Imediat după ce au aflat de boala fetiţei, părinţii au reuşit însă să deschidă un site umanitar, în care au descris problemele fetiţie şi cereau ajutor pentru a strânge suma de 20.000 de euro, costul operaţiei într-un spital din Germania.

Studiul incredibil care arata ce se intampla dupa ce omenirea a inceput sa nu mai consume sare :



 Studiul incredibil care arata ce se intampla dupa ce omenirea a inceput sa nu mai consume sare
"Ca sarea in bucate" nu mai este de actualitate. Consumul de sare a fost redus pentru ca nu face bine pentru sanatate. Englezii de la Daily Mail scriu ca cercetatorii au concluzionat ca intre 2003 si 2011, consumul de sare a scazut cu aproximativ 15%, de la 9.5g pe zi la 8.1g pe zi. Iar o consecinta a acestui fapt este ca numarul mortilor cauzate de boli de inima a scazut cu 40%, numarul mortilor cauzate de infarct a scazut cu 42% iar media presiunii sangelui a scazut semnificativ.
Conform studiului, aceasta scadere a consumului de sare a stopat 18.000 de infarcturi pe an, jumatate dintre acestea putand fi fatale! Media consumata pe zi este totusi peste cea recomandata, de 6g pe zi. De asemenea, englezii scriu ca NHS (National Health System) a economisit 1.5 miliarde de lire anual!
Faptul ca sarea nu este benefica in cantitati mari este cunoscut, sportivii avand anumite restrictii. De asemenea, la cluburile de fotbal, modul in care se alimenteaza jucatorii este atent sub supraveghere.

Descoperirea care ne va schimba viitorul. Cercetatorii au aflat cum poate fi transformata apa de mare in combustibil :

PamantLaboratorul de Cercetari Navale din Statele Unite (NRL) tocmai a gasit o cale de a reduce dependenta de derivati din petrol, transformand apa de mare in combustibil.
Cercetatorii de la NRL au anuntat o descoperire tehnologica importanta, spunand ca pot transforma apa de mare in dioxid de carbon si hidrogen. Prin inlaturarea cu succes a unor obstacole chimice, oamenii de stiinta pot urma o alta serie de procedee chimice, pentru a crea combustibil bazat pe apa de mare, relateaza The Washington Times.
"Trebuie sa indeplineasca specificatiile militare pentru a putea fi pus in rezervor", a spus Heather Willauer, cercetator chimist la NRL, in cadrul unei conferinte anuale pe teme de aparare navala si spatiala care se desfasoara la Washington.
"Inca nu am ajuns la stadiul descrierii detaliate, dar suntem in regiunea hidrocarburilor si nu ar trebui sa fie foarte complicat sa indeplinim aceasta etapa", a mai spus Heather Willauer.
Procesul de transformare a apei de mare in combustibil implica un consum foarte mare de energie, dar cercetatorii spun ca in urmatorul deceniu procedeul poate deveni mult mai eficient.
Chiar daca nivelul costurilor este ridicat, NRL vede beneficii in aceasta descoperire. "Ideea este ca din punct de vedere logistic n-o sa mai fim dependenti de combustibilul furnizat de fosile. Poti sa faci combustibil unde si cand ai nevoie", a mai spus dr. Willauer.

REŢETE DE PAŞTE. Cum să vopseşti OUĂLE :

Tradiţia spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, de preferinţă în culoarea roşie, dar se poate opta şi pentru alte nuanţe, precum albastru, portocaliu, galben sau verde. Oul şi carne de miel sunt alimentele „vedetă” care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte. 
Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii nutritionisti spun că acest aliment crează rapid senzaţia de saţietate. Potrivit acestora, oul este un aliment bogat în proteine, te ajută să pierzi mai puţină masă musculară şi mai multă grăsime atunci când ţii cură de slabire. Astfel că nu din cauza acestui aliment trebuie să ne facem probleme în ceea ce priveşte silueta noastră în perioada Sărbătorilor Pascale.
Înainte de a vă apuca de vopsit ouăle, acestea trebuie spălate bine, pentru a fi degresate. Ideal este să folosiţi detergent de vase, iar apoi trebuie să le clătiţi bine, sub jet de apă călduţă.
Deşi pare o operaţiune simplă, oul este extrem de pretenţios atunci când vrem să îl fierbem. Pentru a evita spargerea lui, ciocaniţi-l usor cu unghia. Oul care bun de vopsit sună a plin. 
Vopsirea ouălor – varianta 1
Ouăle se pun la fiert în apă rece. Se lasă pe aragaz timp de maxim trei minute după ce apa a dat în clocot, apoi se dă vasul în care au fiert ouăle la o parte de pe foc, fără a scoate ouăle din el.
Între timp, într-un alt vas pregătim vopseaua pentru ouă. Se adaugă un plic sau două, în funcţie de ce cantitate de apă aţi pus în oală, şi se adaugă oţet, pentru a intensifica nuanţa în care doriţi să le vopsiţi.
Ouăle se scot pe rând din oala în care au fiert câte două sau trei şi se pun în oala unde am pregătit amestecul pentru vopsit. Astfel, ouăle nu trec brusc de la rece la cald şi nu riscaţi ca acestea să se spargă.
După maxim un minut de lăsat în vopsea se scot ouăle din vopsea şi se pun pe o hârtie care să absoarbă bine vopseaua în exces. De preferat este o hârtie de ziar. Se rostogolesc pe hârtie, pentru a nu se forma picături de vopsea care strică aspectul ouălor.
Ouăle, încă fierbinţi, se ung cu ulei, cu o bucăţică de vată înmuiată în ulei. Este important să fie unse cât timp sunt încă fierbinţi şi au porii deschişi, pentru ca uleiul să intre în coajă, iar ouăle să aibă o culoare vie, strălucitoare, dar să nu fie unsuroase.

Obiceiuri de PAŞTE în Alba: "Păştenii", "Prăgşorul", "Statul la vase" şi "Pomeana copiilor" :

"Păştenii", "Prăgşorul", "Statul la vase", "Pomeana copiilor", "Fugăritul mirelui" sunt obiceiuri de Paşte păstrate în Alba. Cea mai veche tradiţie este  "Statul la vase", care presupune ca tinerii căsătoriţi în ultimul an să se îmbrace în haine de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii, unde primesc în dar vase
Unul dintre obiceiurile mai noi din judeţul Alba se păstrează de aproape 70 de ani la Vinerea, localitate aparţinătoare oraşului Cugir.
Denumit "Păştenii", obiceiul a fost iniţiat de unul dintre foştii preoţi ai satului şi presupune ca toată cheltuiala pentru pregătirea Paştelui să fie suportată de localnicii care au împlinit sau împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani.
Preotul ortodox din Vinerea, Mircea Moşneag, povesteşte că localnicii în vârstă de 60 de ani sunt numiţi "păşteni" şi oferă vinul, cumpără lumânări, pâine, iar toate acestea sunt duse la casa unuia dintre păşteni. În Joia Mare, este organizată o procesiune religioasă la care participă sătenii îmbrăcaţi în costume populare şi preotul, care merg la casa păşteanului, unde se oficiază o slujbă şi se iau pâinea, vinul şi lumânările, sunt puse în desagi şi duse la biserică pentru fi folosite la slujba de Înviere. Localnicii din Vinerea spun că obiceiul a devenit nelipsit şi în fiecare an "păştenii" se întrec care să organizeze mai bine "Paştile".
În schimb, unul dintre cele mai vechi obiceiuri, atestat etnografic în jurul anului 1750, se păstrează în zona Munţilor Apuseni, în localitatea Bistra, cea mai mare comună, ca întindere, din Europa.
Obiceiul, denumit "Toaca Paştilor" sau "Prăgşorul", începea din Joia Mare, când feciorii satului mergeau în pădure, căutau un lemn de paltin cu rezonanţă şi făceau o toacă, pe care mai apoi o atârnau în curtea bisericii din localitate.
Bătrânii din Bistra povestesc că acum obiceiul s-a modificat puţin, astfel încât toaca este adusă din turla bisericii şi atârnată de un par, urmând ca apoi să fie bătută şi păzită de 12 tineri necăsătoriţi, numiţi "crai". 

TRADIŢII DE PAŞTE: de la mâncăruri tradiţionale, la înnoirea hainelor :

Sărbătoarea Paştelui este marcată de obiceiuri străvechi ce ţin de credinţa unei curăţiri şi înnoiri interioare, manifestată prin primenirea casei şi înnoirea hainelor, alături de alte tradiţii, printre care şi forme de curtare, cum ar fi stropitul fetelor.
Pentru români, pregătirea Paştelui înseamnă mai întâi curăţenia şi bucatele care se fac în casă. De "curăţenia de Paşte" orice gospodină trebuie să se achite în timp util şi să aibă casa lună pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sărbătoare.
Preparatele de Paşti care în general nu lipsesc de pe masă sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la Biserică are loc Prohodul.
La ţară, românii aleg ouă proaspete de găină şi raţă prin scufundarea lor în apă (ouăle proaspete cad la fund, cele vechi se ridică la suprafaţă) şi pregătesc uneltele de ornamentat. Cele mai vechi "condeie" au fost lumânarea - cu al cărui capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne - şi pana de gâscă. Oamenii topesc ceara de albine în care se adaugă puţin cărbune pisat, încondeiază ouăle cu motivele dorite şi le pun apoi în vopsea pentru colorarea fondului. Local, se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai puţin legate de încondeierea cu ceară: ouă pictate, decorate în relief, încondeiate cu frunze de plante, împodobite cu mărgele.

FELICITĂRI DE PAŞTE. Cele mai inspirate sau amuzante urări şi mesaje de Paşte :

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele duminică, pe 15 aprilie. Cei care vor să le trimită celor dragi felicitări sau mesaje de Paşte pot alege dintre urările legate de Sărbătoarea Învierii Domnului care circulă pe internet.

Iată mai jos o listă cu cele mai inspirate mesaje "clasice":
  • Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!
  • Sărbători fericite încărcate de lumină, seninătate, bucurie şi dragoste!
  • Căldură în suflet, familie reunită, sentimente împărtăşite, satisfacţie maximă şi baftă la ciocnit ouă!
  • Lumina Sfintei Învieri să îţi aducă bucurie, iubire şi o minune care să îţi schimbe viaţa în cel mai frumos mod posibil!
  • Sfânta sărbătoare de Paşte este un moment în care dragostea, pacea şi seninătatea se unesc în numele Domnului. Hristos a înviat!
  • Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!
  • E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit.
  • Bucuria vine din lucrurile mărunte, dragostea faţă de frumos vine din trăirile noastre. Trăieşte cu adevărat Învierea Domnului.
  • Abia aştept să ajung lângă voi, cei dragi sufletului meu. Până atunci aveţi grijă de voi şi faceţi curăţenie în casă şi în suflete. Se apropie Marea Sărbătoare a Învierii Domnului. Să o întâmpinăm aşa cum se cuvine!
  • Sufletul mi se umple de lumină gândindu-mă la sărbătoarea ce se apropie, la noaptea de Înviere, la mine şi la tine, la sentimentele ce ne apropie în fiecare zi tot mai mult! Hristos a înviat!
  • Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii!
  • Iisus a fost un crin printre spini, iar tu, prin dragostea lui, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!
  • Poate o să ţi se pară complet lipsit de originalitate, dar ştii că vorbele simple sunt şi cele mai frumoase. Aşa că Hristos a înviat!
  • Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!
  • Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

REŢETE DE PAŞTE - DROB DE MIEL şi DROB DE PUI. Trei modalităţi simple de a găti DROBUL DE MIEL şi de pui :

DROB DE PUI ŞI DROB DE MIEL. Drobul este un preparat tradiţional care nu trebuie să lipsescă de la masa de Paşte. Acest preparat are un nivel mediu de complexitate şi nu trebuie să stai mai mult de o oră şi 30 de minute în bucătărie pentru a-l găti.
Medicii nutriţionişti spun că drobul are un conţinut caloric redus şi poate constitui aperitivul perfect. O felie de drob conţine 80 de kilocalorii. Deoarece carnea de miel nu este pe placul tuturor, drobul poate fi făcut şi din carne de pui.
Drob de miel - varianta 1
Ingrediente:
● măruntaiele (ficat, plămâni, splină şi rinichi) unui miel de aproximativ 7-8 kilograme
● opt ouă
● trei legături de ceapă verde
● o legătură de pătrunjel
● trei legături de mărar
● două linguri de smântână
● o lingură de unt
● zece linguri de făină
● 50 de grame de ulei
● o lingură de sare
● o lingură de piper
Mod de preparare DROB DE MIEL.:
Se fierb măruntaiele de miel şi se lasă să se răcească, apoi se taie în bucăţele mici. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte puţin în ulei. Se toacă mărunt şi verdeaţa şi apoi se adaugă peste carnea tocată mărunt, peste care se pune ceapa călită şi şapte ouă bătute spumă cu mixerul. Toate aceste ingrediente se amestecă, timp în care se adaugă sarea, piperul şi două linguri de făină.
Se unge o tavă cu ulei sau cu unt şi se tapetează cu restul de făină. Apoi se pune amestecul de drob şi se dă la cuptor la foc potrivit. După aproximativ 10-15 minute se scoate şi se adaugă deasupra oul rămas, bătut spumă. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, până prinde o crustă rumenă. Se poate mânca atât cald, cât şi rece, tăiat felii, aşezate pe frunze de salată verde şi, după preferinţă, cu smântână.
Drob de miel – varianta 2
Ingrediente:
● măruntaiele de la un miel, aproximativ 500 de grame
● două ouă fierte
● două ouă crude
● o felie pâine muiată în lapte
● o legătură de ceapă verde
● o legătură de pătrunjel
● o legătură de mărar
● o lingură de smântână
● sare
● piper după gust
● prapurul sau o foaie de tăiţei
● ulei pentru uns tava
Mod de preparare DROB DE MIEL.:
Se fierb măruntaiele în apă cu sare. Când se răcesc se trec prin maşina de tocat carne, împreună cu felia de pâine muiată. Dacă vrei, inima şi rinichii se pot tăia feliuţe cu un cuţit. Se adaugă ouăle crude, smântână, sare, piper, verdeaţă tocată mărunt, ceapă tocată cu cozi cu tot.
Se amestecă totul. Se unge o formă - după preferinţă: taviţa smălţuită sau forma de chec. Prapurul se spală şi se întinde în formă, lăsând mult şi pe margini. Se pune o jumătate din umplutură, se pun ouăle fierte - la alegere: sferturi pe toată suprafaţa umpluturii sau tăiate în jumătăţi în mijlocul umpluturii - se pune restul umpluturii, se nivelează cu lingura şi se întorc marginile prapuruli peste umplutură. Se lasă în cuptorul încins în prealabil timp de 30 de minute.
Menţiuni:
Dacă îl pregăteşti din măruntaie cumpărate separat şi nu ai prapur, poţi să îl coci într-o foaie de taieţei sau în foietaj, aproximativ 400 de grame. În acest caz foaia trebuie unsă cu ou. Pentru persoanele care nu suportă mirosul cărnii de miel este chiar indicat să înlocuiască prapurul cu orice foaie de aluat.  Se serveşte întreg, pe platou sau tăiat felii, însoţit neapărat de ceapă verde sau ridichi.